Saturday, March 31, 2012

Odun Ateşinde Anadolu Lezzetleri Cihangir Datlı Maya'da / Anatolian Food Cooked by Wood Fire at Cihangir Datli Maya

Taş fırında pişen yemeklere siz de bizim gibi bayılmıyor musunuz? O zaman Cihangir'deki Datlı Maya tam size göre. Firuzağa Camii karşısındaki 3 katlı mekan mini bir fırın dükkanı. 14 metrekarelik tarihi taş fırınında Anadolu'nun güveç yemeklerinden lahmacun çeşitlerine kadar her şey pişiriliyor. Çok da uygun fiyatlarda..

Don't you just love food that are cooked by wood fire? Or authentic restaurants? If the answer is yes, then you should definitely try out Datli Maya in Cihangir. The old bakery has a 14m2 big historical wooden oven where all the stew food and pizza's are made. And for really cheap...  
..................................................................................................................................................................

Kapıdan girer girmez sizi güler yüzle Datlı Maya'nın sahibi Dilara Erbay karşılıyor. Günlük taze çıkan güveç yemekleri tezgahın üstünde diğer tatlı ve kurabiyelerle birlikte sergileniyor; orada ne istediğinizi seçebiliyorsunuz. İlk defa geliyorsanız kafanızı devasa taş fırınının içine de sokmanızı tavsiye ederim. Adeta Anadolu'nun bir köyünde gibi hissediyorsunuz kendinizi.
Günün güveç yemekleri kılıç balığı ve pırasa idi. İkisi de birbirinden lezzetli görünüyordu. Daha önce de gelen arkadaşımın tavsiyesi üzerine ortaya karışık bir kaç şey söylemeye karar verdik.
Bunlar Antep lahmacun, tepsi kebabı, kış salatası ve Frik pilavı.
Siparişlerimizi verdikten sonra daracık merdivenlerden üst kata çıktık. 2ci katta yer alan açık mutfağa da bir göz atmayı ihmal etmedik. Güler yüzlü ustamız bize çıkmak üzere olan güveçte ahtapot yemeğini anlattıktan sonra 2cü kattaki sayılı masalardan cam kenarındaki bir tanesine kurulduk.
Kış salatası tam anlamıyla muhteşemdi. İçinde elma, armut, ayva, pancar, maş fasulyesi, roka ve kıvırcık vardı. Yoğun ısrarımız üstüne şefimiz sosun tarifini de verdi. Çok isterseniz onu da ayrıca paylaşırım.
Sarımsaklı ve kuzu etli Antep lahmacun Dilara Hanım'ın da favorisiymiş. Sadece lezzetli değil aynı zamanda da çok hafif geldi. Et yemiyorum derseniz vejeteryan lahmacun ve başka seçenekler de mevcut.
Güveçte tepsi kebabı ve yanında istediğimiz kestane ve zeytinli Frik pilavının sunumuna bayıldım. Tabi ki çok da lezzetliydi. Yemeklerin hepsinde, odun fırınında pişmiş olmalarında dolayı, hafif tütsü tadı vardı. Onları bu kadar güzel yapmalarındaki başlıca sebeplerinden birisi de buydu sanırım.
Menüsünden gördüğüm kadarıyla kahvaltısı da çok zengin. Anadolu'nun her yerinden kahvaltılıklar mevcut. Bergama tulumu, Trabzon dil peyniri, Antakya zahteri, Siirt tahini bunlardan sadece bir kaçı.

Datlı Maya kesinlikle kaçırılmaması gereken bir yer. Dilara Hanım'a buradan tekrar tebrikler.
Fiyatlara gelince; salatalar 7.5TL, set menüler, 13-20TL, lahmacunlar 4-5TL, pide, pizza ve dürümler 8-10TL (küçük) ve kebaplar 14-17TL civarında satılmaktadır.   

Puanlarımız:
Genel 8
Lezzet 9
Servis ve Ambiyans 8
     
..................................................................................................................................................................

The owner Dilara Erbay greets you the moment you enter and explains each and one of the daily made stew foods that are displayed, together with some sweets and salty cookies. If it is your first time there, don't forget to take a look inside of the wooden oven. It'll make you feel as if you are in one of the houses in an Anatolian village.  
The daily stew food was sword fish and leek. Since my friend had already tried both before, we went for some of the other dishes. Those were, Antep lahmacun (Turkish pizza), kebab on the clay, winter salad, and smoked boulgour rice. 
After ordering, we went up the narrow stairs to the 3rd floor. On the way, we passed by the open kitchen and greeted our friendly chef. 
The winter salad was heavenly. It contained apple, pear, quince, beet, arugula, and lettuce. The sauce however, I think was what made it so special. If you like, I'll share it some other time. 
The Antep lahmacun (Turkish pizza) with lamb and garlic was the owner's favorite. Not only was it tasty but also very light. 
I loved the way the smoked boulgour rice (with chestnuts, carob, and silverberry) and kebab on the clay (minced meat, onion, green pepper, and spices) were presented. The smoky flavor caused by being cooked in the wood oven was present on all the dishes, making them extra delicious.  
From what I could see on the menu, the breakfast options are also many and interesting. The menu contains a rich choice of cheeses, olives, and marmalades from all over Anatolia. 


Datlı Maya is definitely a spot you need to put on your list of places to visit. 
As for the prices; the salads cost 7.5TL, the menus 13-20TL, the Turkish pizzas 4-5TL, the regular pizzas and wraps 8-10TL (small ones), and the kebaps around 14-17TL. 

Our Points: 
General 8 
Taste 9 
Service and Ambiance 8      



2 comments:

  1. Oh boy, I want to go, Now. I love lahmacun, and there is an argument that a Turkish restaurant in London (Antepliler on Green Lanes) does the best pizza in the city - and that includes all the Italian joints. And having tasted it, I can see why they say that. But this 14 sq metre woodfired oven dwarfs what they have there. It sounds epic!

    ReplyDelete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...