Monday, March 19, 2012

Yabancıların tek adresi.. Kadıköy Çiya / Best of the Best Turkish Cuisine at Award Winning Ciya

1987'den beri varlığını sürdüren, NY Times dahil bir çok yabancı mecraya konu olmuş Kadıköy'deki Çiya Sofrası'nı ziyaret etmeniz şart. Çiya Kebap ve Çiya Kebap 2 ile karıştırmayın ama; aynı sokakta bulunmalarına ve Çiya ismini paylaşmalarına rağmen eşsiz deneyim yaşayacağınız yer Çiya Sofrası.

Ciya Sofrası, located in the fish market district of Kadikoy, is THE place to get real Turkish authentic food. Founded in 1987, the place offers dishes mainly from the South East Asia and East Blacksea areas; hence, a huge range of different varieties from meat and pastry to vegetables. Make sure, however, that you don't confuse Ciya Sofrasi with the its sister restaurants Ciya Kebab 1 and 2. 
..................................................................................................................................................................


Doğu Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu ağırlıklı mutfağa sahip Çiya dışarıdan bakıldığı zaman daha çok Taksim'deki esnaf lokantalarını andırıyor. Soğukların yer aldığı bir salata büfesi ve tezgahın arkasında sergilenen envai çeşit tencere yemeği.. Ama içeri girip duvarlarda asılı, Çiya hakkında birçok dilde yazılmış gazete ve dergi kupürlerini ve masalarda oturan yabancıları görünce anlıyorsunuz ki burası sıradan bir yer değil.
Masanıza yerleştikten sonra garsonu beklemeyin. Sıcakları seçmeden önce salata büfesine gidip kendinize bir soğuk tabak alın. Tabağı size veriyorlar, istediğiniz kadar alıyorsunuz. Tabağı tartmayı unutmayın. Fişi daha sonra masanıza gelecek garsona veriyorsunuz.
Soğuk tabağı gerçekten muhteşem. Ne alırsanız alın mutlaka baharatlı çökeleği ve kırmızı biber dolmasını ihmal etmeyin.
Özgür'le paylaştığımız tabağı silip süpürdükten sonra sıra sıcaklara geldi. Hepsinden almak mümkün olmadığı için şefin tavsiyelerine uyup aşağıdakileri tercih ettik.

Mumbar, Yuvalama, Sarımsak Aşı, Sıkma Köfte ve Lorlu Yaprak Sarma. Teker teker ne olduklarına girmeyeceğim. Sadece aşağıdaki fotoğrafta gördüğünüz Mumbar'ın koyun bağırsağı, bulgur ve kuzu etinden oluştuğunu söyleyebilirim. Korktuysanız merak etmeyin, en ileriye gittikleri nokta bu.
Yazdıklarımızın hepsi de denemeye değer.
Bu kadar yoğun ve farklı lezzetlerle yemeğin yanından en güzel giden şeyin su olduğunu itiraf etmeliyim. Ama paylaşmak için de olsa şerbetlerini mutlaka tadın. Bize Nevruz ve Karadut denk geldi ama yanılmıyorsam değişiyor.
Tatlılara girişmeden önce midemizi rahatlatmak için birer Zahter çayı ikram ettiler bize. İlk başta kekik sandığımız çayın aslında Zahter denilen bir ot olduğunu öğrendik. Bu da günün favorilerinden birisi oldu çünkü bir anda üzerimizdeki rehavet kalktı, sanki midemizde yer açıldı. Sıra tatlıya gelmişti.
Çiya'nın hiç tartışmasız en güzel yanı tatlıları. Patlıcan, zeytin, domates ve ceviz gibi enteresan şerbetli tatlıları var. İsterseniz hepsini deneyebilirsiniz ama bizim tavsiyemiz kabak ve ceviz tatlısı almanız. İkisi fazlasıyla yeter.
Kabak tatlısı bildiklerimizden daha sert, pekmez ve cevizle servis ediliyor. Ceviz tatlısıysa ham cevizden, kabuğu işlemden geçirilmiş şekilde kaymakla sunuluyor. İkisi de anlatılmaz, yaşanır. Özgür, Anthony Bourdain'i Çiya'ya gelmesi için, bu ikiliyle tavlamayı düşünüyor.
Fotoğraftaki fıstık topu da çok lezzetli olmakla birlikte içi tamamen fıstık olduğu için biraz ağır geldi. O yüzden de yanındaki krema ile servis ediliyor zaten. Özgür bayıldı, bense kabak tatlısı ve cevizin fazlasıyla yeterli olduğunu düşünüyorum.

Bütün bu yiyecekler ve içecekler için ne kadar mı ödedik?
İki kişi 76TL (bir soğuk tabağı, 5 yarım porsiyon ana yemek , 4 tatlı, 2 Zahter, 3 çay, 2 su, 1 Nevruz şerbeti).

Puanlarımız:
Genel 8
Lezzet 9
Servis ve ambiyans 7
..................................................................................................................................................................
From the outside, Ciya looks just like any other restaurant you would see on the streets in Taksim; with a salad bufe and pot dishes behind the glass counter. But once you go inside and see all the press clippings on the wall and the mixture of Turkish people and foreigners sitting around the tables, you understand there is something special about this place.  
Once you get seated, don't wait for the waiter. Instead go straight to the salad bufe and get yourself a cold plate. They'll give you the plate so you can pick whatever you want. I'd suggest you try a little bit of everything. Especially the spicy dregs (baharatlı cokelek) and red paprika stuffing (kirmizi biber dolmasi) are a must. 
After the delicious cold plate it was time for the main course. Because there's a lot to choose from, we went for whatever our waiter suggested; i.e, Mumbar (sheep intestines stuffed with sheep meat and bulgur), yuvalama (small meatballs and chickpeas in a yoghurt soup), sarımsak aşı (beans and sheep meat in a garlic, tomato and yoghurt sauce), and lorlu yaprak sarma (vine leaves stuffed with goat cheese).  I'd recommend you try them all. 
Rather than drinking ayran (traditional salted yoghurt), try the different kinds of sherbet's (sweetened fruit juices) Ciya Sofrasi has to offer. Also, the famous Zahter tea below (a herb tasting like thyme) is a must; not only is it different but also does it help to digest all the heavy food.   
Despite all the great food, what makes Ciya so special is its desserts. No where else can you find olive, eggplant, tomato and walnut sweets. Feel free to try them all but the pumpkin, served with molasses and crushed walnuts, and walnut, with clotted cream, are both a must. The walnut dessert in particular is interesting in the sense that the walnut shell is processed so that the walnut  is eaten with the shell.  
The fried pistachio dessert below was rather heavy for me but Ozgur liked it so you might want to give it a try. 


How much did we pay? 
2 people 76TL (one cold plate, 5 half portions main course, 4 desserts, 2 Zahter teas, 3 teas, 2 bottles of water, and 1 sherbet). 


Our Points: 
General 8 
Taste 9 
Service and Ambiance 7 


 

No comments:

Post a Comment

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...