Saturday, April 13, 2013

Sensus da Şarapların Konuşsun...Galata Sensus :) / Galata Sensus, all there is to Turkish Wine...

Mimolett'in sommelier'si Atakan Bey, yerli şaraplara olan ilgimizi fark edince, Galata'daki Sensus şarap butiğini ziyaret etmemizi şiddetle tavsiye etti. Hemen Galata Kulesi'nin dibindeki mekan, hayalimdeki yerle birebir örtüştü. 400'den fazla ve sadece yerli çeşitten oluşan şaraplar süslüyor duvarları. Hafif yer altında olmasıyla da tam bir kav havası yakalanmış. İster seçtiğiniz şarabı açtırın, yanında bir tabak yerli yabancı peynirle birlikte orada için, isterseniz uygun fiyata kadehle sunulan şaraplardan birini deneyin. Ortam güzel, doku güzel, fiyatlar makul ve şarap listesi sınırsız. Daha ne isteyebiliriz ki :).

As Turkey is part of Mesapotomia, the homeland of wine, I have always found it sad that we don't have enough wines to represent ourselves abroad. But, that fact is about to change. More and more boutique wineries are producing high quality wines that receive recognition and awards around the world. Sensus Wine Shop in Galata is a dream come true. With more than 400 types of wine, all of which are local, Sensus aims to promote the Turkish wine industry. Prices are affordable, the shop allows for wine and cheese tastings, and tours to their wineyards during vintage season. 
..................................................................................................................................
Sensus, Anemon Otelleri'nin bir kuruluşu. Bu sayede, Galata'daki Anemon Oteli'nin hemen altındaki güzel yerine sahip. Aynı zamanda, toptan ve uygun fiyat olarak alım yapabiliyor. Bu da bize, nihayet kalite fiyat paritesi iyi olan şaraplar tatma imkanı tanıyor. 
Sensus is a sub brand of the Anemon Hotels, hence its perfect location in Galata under the Anemon hotel. This also explains why the prices are so fair, as the hotel group buys the wine in bulks. 

Duvarlar, yerler, her yer şarap. Dekor özenle seçilmiş. Şarap kübünden yapılma masa harika olmuş. Kimse peşinden gölge gibi takip etmiyor, rahatça en ince detayına kadar etrafı inceleyebiliyoruz. Twist off kapakları şaraba yakıştırmamakla birlikte, ufak şişelerde kullanılmasına lafım yok. Bez sepetin içinde bu şaraplardan bir tane kapıp anında içmek geliyor içimden. 
There's wine everywhere in the shop. On the walls, on the floors, in the entrance. The decor is carefully thought off. There is a table made from a wine pithos and a separate darker area with the feel of a wine cellar. Although I'm not a fan of twist off caps, it kind of works with these small bottles.  

Ortadaki büyük masada rezerve yazısı ve bir menü duruyor. Öğreniyoruz ki, peynir, şarap, atıştırmalık ve makarna gibi bir iki sıcak yemeği burada alabiliyorsunuz. Barda duran çalışana soruyoruz, çok talep oluyor mu diye. Sensus Galata açılalı üç yıl olmuş. İlk başlarda bomboş geçerken artık her gün dolu oluyormuş. Bir Türk şarap destekçisi olarak, bu habere çok seviniyorum. 
There is a "reserved" sign and a menu on the big table. Here you can enjoy a wine and cheese feast, and even a dinner with starters and one or two options of hot meal like pasta, if you like. 

Şarabı az çok bilmeme rağmen, bu kadar çok çeşit karşısında bocalıyorum. Satış temsilcisinden yardım isteyince, butikteki şaraplar hakkında ne kadar çok şey bildiğine şaşıyorum. Bilmesi gerekmez mi demeyin. Restoranlar genellikle, "Bu güzel, bunu alın"ın ötesine geçmez garsonların yorumları. Sonuç olarak, üçü de ödüllü şaraplar olan Likya Vineyards Fume Blanc, Urla Tempus ve Aydın Prodom'dan yana kullanıyoruz tercihlerimizi. Denediğimizde yorumlarımızı ayrıca iletirim. 
It's hard to choose from such a variety of different wines. Thankfully, the sales representative knowns his job and after a few questions regarding our preferences, he recommends Likya Vineyards Fume Blanc, Urla Tempus, and Aydin Prodom, all of which are award winning wines. I'll let you know about the taste once tried them. 

Kahvaltıdan yeni kalktığımız için bu seferlik her hangi bir yiyecek denemedik ama yerli yabancı peynirler ve şarküteri bölümü fazlasıyla cezbetti bizi. Öyle ki, en kısa zamanda tadım yapmak üzere tekrar gideceğiz. 
Because we just had breakfast, we skip the food for this time, but the local and foreign cheese selection as well as the charcuterie products look so tempting, we are soon going back. 

İlla şişe satın almak zorunda değilsiniz. Kadehte şarap denemek de mümkün. Seçenek listesi oldukça uzun ve fiyatlar makul. Kendi bağlarında üretilen Yanık Ülke Soprano ve Estet'in kadeh fiyatları 5TL ve 7TL. Yine kendi markaları olan Ventus Select ise 8TL. Kadehteki en pahalı şarap, 12TL olan Büyülübağ Şah. Bazı restoranların 30TL'ye kadeh şarap verdiğini düşünürseniz, bu inanılmaz bir fark. 
If you don't want to buy a bottle, you can always have a wine by the glass. The prices vary from 5TL (which is nothing!) to 12TL (Again nothing!). The most affordable ones come from their own wineyards, Yanik Ulke Soprano, Estet, and Ventus Select. 

Bağ bozumu zamanında, Manisa yakınlarında yer alan, Kula'daki Villa Estet'i ziyaret edip bağ ekibi ile birlikte budama yaparak şarabın yapımında bizzat kendiniz yer alabilirsiniz. Sensus'a ait şaraplar bu bağlardan çıkıyor. Ağustos sonu, Eylül başındaki bu etkinliği kesinlikle kaçırmayın. Ben orada olacağım, orası kesin :). 
Sensus has its own wineyards close to Izmir, and a beautiful estate called Villa Estet. During vintage season, it's possible to visit and take part of the wine harvesting. As it is still relatively new, it doesn't get as crowded as other places like Bozcaada, so it's definitely a place to go. I know I'll be there for sure :). 

Sensus Şarap ve Peynir Butiği Galata 

Adres: Bereketzade Mah. Büyükhendek Cad. No: 5 Kuledibi
Beyoğlu / Taksim - Istanbul 

Tel: 0212 245 56 57 

Web: www.sensuswine.com

Çalışma Saatleri: Haftanın yedi günü 10:00-23:00  


2 comments:

  1. Burası, Anadolu'da pek çok şehirde oteli olan Anemon grubuna ait sanırım. Manisa'daki otelde konaklarken Villa Estet'in broşürünü incelemiştim. Şarap, lezzetli yemekler ve keyifli bir konaklama için ideal bir yer.
    Benzer şekilde yine İzmir'de bir bağ ve butik otel var. Adı "Yedibilgeler". Bir haftasonu planlayalım gidelim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aynen canım, ben kesin istiyorum bağ bozumu için böyle bir gezi. bozcaada çok kalabalık olduğu için villa estet olabilir. yedibilgeler'i sanki duydum, belki de sen söyledin :). beraber gitmek süper olur. değerli yorumun için de ayrıca teşekkürler ;).

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...