Thursday, May 31, 2012

Reyhan'ın Mutfağı'ndan Glütensiz Havuçlu Cevizli Kek / Glutenfree Carrot and Walnut Cake from Reyhan's Kitchen

Blogda yazı yazmaya başlayalı henüz dört ay olmasına rağmen Türk mutfağından Japon'una, sokak lezzetlerinden en lüks gurme yemeğine bir çok yeri ve yemeği konu aldık. Ama şimdiye kadar yazmayı ihmal ettiğimiz bir yer var ki, üstüne tanımam... annemlerin evi :). Biz ona Reyhan'ın Mutfağı diyoruz. Glüten alerjisi olan kardeşim için ekmeğinden makarnasına her türlü yemek ve tatlıyı glütensiz olarak hazırlar Reyhan. Başta Çölyak hastaları ve diyette olanlar için olmak üzere, herkesi cezbedecek bu güzel lezzetleri sizinle de paylaşmak istedik, Reyhan'ın Mutfağı'ndan tarifleri blogumuzda duyurmaya karar verdik. Şimdiden afiyet olsun...

It's been only four months since we started our food and travel blog, yet, we've managed to write about all kinds of foods and restaurants, from Turkish cuisine to Japanese, from street food to gourmet. But there is one place we've omitted to write about, one place I love and cherish... my mom's house :). We call it Reyhan's Kitchen. My brother has a gluten allergy, hence, food and desserts are prepared gluten free by Reyhan. A bit more uncommon, these delicious tastes are perfect for people with Celiac disease as well as for those who are on a diet. Hoping that you'll enjoy them as well, we decided to post recipes on our blog under Reyhan's Kitchen. Bon apetit... 
.................................................................................................................................

Starbucks'ın cevizli havuçlu kekinden hiç yediniz mi bilmiyorum ama benim için bir vazgeçilmez. Ağıza gelen kocaman ceviz parçaları, yumuşak bir doku ve harika bir havuç aroması... Rejimde olanlar için de diyet versiyonu çıkartılmış. İçine kepek basılmış olduğu halde tadı fena değil. Yine de normal olanın yanına bile yaklaşamaz. Reyhan'la yemiştik bir gün o kekten. Sevgili kardeşim mahrum kalmasın bu güzel lezzetten, biz de fazla kalori almayalım diye glütensiz bir çeşidini evde yapmaya karar verdik Reyhan'la. İşte bu güzel ve hafif sayılabilecek kekin tarifi aşağıdaki gibidir. 

Glütensiz Havuçlu Cevizli Kek
  • 3 yumurta 
  • Yarım su bardağı süt 
  • 50 gram tereyağı 
  • 1 su bardağı toz şeker 
  • 2 su bardağı glütensiz un
  • 1 su bardağı rendelenmiş havuç (1 büyük / 2 küçük havuç)
  • 1 su bardağı doğrayıcıdan geçirilmiş ceviz
  • 1 paket kabartma tozu 
Fırını 180 dereceye ayarlayın, harcı hazırlarken bir yandan ısınsın. 

Süt, şeker ve tereyağı (eritmeden) çırpın. Havuç ve cevizi ekleyin. Takiben un ve kabartma tozunu ilave edin ve iyice karıştırdıktan sonra harcı kek kalıbına dökün. Kek yapışmasın diye kalıbı yağlamayı unutmayın. 
Yaklaşık 45 dakika 180 derece fırında pişirin. Üstü kızardığında çıkartın ve muhteşem kokular eşliğinde kolay mı kolay kekiniz servise hazır... 
..................................................................................................................................

Have you ever tried Starbucks' carrot cake? I simply adore it. The big walnut pieces that crushes in your mouth, the softness of the cake, and the delicious carrot flavor... There's also a diet version, with wholemeal that's not so bad either. But nothing can beat the regular one. We tried it once with Reyhan. She felt so bad my brother couldn't have one so she decided to make a slightly different version for him, a gluten free one. Below is the recipe for this delicious and healthy carrot and walnut cake. 

Glutenfree Carrot and Walnut Cake 
  • 3 eggs
  • 1/2 glass of milk  
  • 50 grams of butter  
  • 1 glass of sugar   
  • 2 glasses of glutenfree flour 
  • 1 glass of grated carrot (1 big / 2 small carrots) 
  • 1 glass of crushed walnuts 
  • 1 package of baking powder  
Preheat the oven at 180 degrees. 

Mix the sugar, milk, and butter (don't melt). Add the carrot and walnuts. Finally put the flour and baking powder and following a last mix, pour it all in the cake mould. 
Bake the cake for approximately 45 minutes until it turns into a golden brown color. Ready to eat in the minute with a smell of heaven :). 




7 comments:

  1. Çok severim bu keki, Starbucks'a her uğradığımda kesin yerim :) Harika oldu tarifini almak.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Seda selam, geç cevabım için kusura bakma. Çok sağol yorumun için :). Ben de bayılıyorum starbucks'ın kekine, anlamışsındır :). Bu onun tabi daha hafif versiyonu ama yine de çok güzel. illa da glütensiz unla yapmana gerek yok, normal unla da olur ama yaz öncesi herhalde bu haliyle daha mantıklı :). en güzel taze yenmeli o yüzden birkaç kişiyi de davet et, aynı gün bitirmeye bakın :)

      Delete
    2. Tek başıma yemek istiyorum hepsini :))) Tarifi okurken normal unla da yapabilirim diye düşünmüştüm zaten ama haklısın bu aralar hafif daha mantıklı. Hafif olunca hepsini yemek daha kolay olur hem :)

      Delete
  2. Ah ah, gel de Reyhani ozleme... Hmmm acaba bu kdr seyretmeye ve hatta uzerine yazilar yazmaya sana da bu yetenek sirayet eder mi? :)))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Bu yetenegin bende olmadigini kim soyledi ki :) sadece ortaya cikmasini bekliyorum ;)

      Delete
  3. Glutensiz tarifiniz süper..Çölyak hastalarını düşündüğünüz için ve duyarlı olduğunuz için tebrikler..

    ReplyDelete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...