Tuesday, February 26, 2013

Sırrı Lavaşında...Kavacık Bayramoğlu Döner / The Art of Thinness...Bayramoglu Doner

İstanbul'un en meşhur dönercilerinden birisidir Kavacık'taki Bayramoğlu Döner. Öyle ki, adını duymayan, gidip de dönerini tatmayan kalmamıştır. 10 yılı aşkın süredir Kavacık'ta, günde yüzlerce kişiye hizmet eden restoran, döneri kadar, lavaşıyla da ün yapmış durumda. Bir Pazar günü, dışarıya taşmış kalabalığa aldırış etmeden, sırada yerimizi alıp, o meşhur döneri tatmak üzere beklemeye koyulduk.

If there's one thing Turks are famous for; it's for their doner kebap. It's possible to find a kebab buffet on almost every corner of Istanbul. But not all are that good. One that has gained reputation as one of the best doner places in Istanbul, is the 10 year old Bayramoglu Doner in Kavacik. Serving hundreds of people every day, the restaurant is known equally much for its doner, as it is for its lavash. 
.............................................................................................................................

İçerideki bekleyen kalabalığı görünce en az yarım saat bekleriz dedik, ama 5 dakika geçmeden bizi masamıza oturttular. Beklentiniz rahat bir yemek yemekse, burası doğru yer değil. Yanımızdaki çocuklu aile ile neredeyse akraba çıkacaktık; o kadar yakın oturttular bizi. Porsiyonların çok küçük olduğu konusundaki önceden alınmış uyarıya kulak asarak, 1.5'ar porsiyon döner istedik. Kısa zaman sonra, masaya kızarmış patates, salata ve süs biberi turşusu geldi.
Don't be scared of the extreme crowd inside. They'll get you seated within 5-10 minutes with fries, salad, and pickles on the table soon after.  

Kızarmış patates, hazır patateslerden değil. Elde kesilmiş, dolayısıyla daha kalın. Tam anne usulü. Altın renginde ve dışı çıtır çıtır; içiyse yumuşacık.
The fries are homemade, something we love in Turkey. Crispy and golden colored with a nostalgic feel of having been prepared by mom. 

Domates salatası her kişiye ayrı kasede geliyor. Bol zeytinyağlı, taze ve diri sebzelerden hazırlanmış. Ekstra bir özelliği yok ama sebzelerin tadı ve rengi yeter. Bu güne kadar yediğim en güzel domates salatası, Balıkçı Kahraman'ınki oldu.
The tomato salad comes in separate bowls, according to the number of people on the table. It's pretty simple, with only tomatoes, cucumber, green pepper, and lots of olive oil. But the vegetables are fresh and tasty; hence, so is the salad. 

Süs biberi turşusunu pek gerekli bulmadım. Aksine, tadı o kadar baskın ki, dönerin etkisini bozacak diye korktum. Neyse ki, arada bir posta daha kızarmış patates yedim ki, döner geldiğinde, nötralize etmiştim damağımı :).
There's isn't much into the pickles, as they are bought from outside and suppress the flavor of the doner. 

Mezeler çabuk geldi ama döneri bir hayli bekledik. Fırsat mı fırsat, soluğu tezgahın diğer tarafında buldum. Şu meşhur lavaşın yapılışını görme zamanı gelmişti. İncecik lavaş, dibinde odun yanan bir tandırın yan duvarlarına yapıştırılarak hazırlanıyor. Yapıştırılması ve hazır olması bir. Bir kaç saniye içerisinde kenarlarında baloncuklar oluşup harika bir renk alıyor lavaş.
While waiting for the doner, I took a quick look into how the lavash is being prepared. The secret of the extremely thin lavash, is in the tandoor. The lavash is stuck on the walls of the tandoor and within seconds, thanks to the burning wood inside, it's ready to be served.  

Büyük bir hızla ve beceriyle çalışan ustalarımızın ellerine sağlık.

Gel gelelim dönere. Burada döner, gerçek odun ateşinde pişiyor. Tadında nasıl bir farklılık yarattı anlamasam da, etin %30'unu, danadan pahalı, koyun etini oluşturuyormuş. Lavaşla yarışacak incelikte kesiliyor döner. Daha önce hiç görmediğim bir pembeliğe sahip.
As for the doner, it's cooked on real wooden fire, as opposed to many other doner spits, which are cooked on electric fires. That, in addition to the thinness, and the quality of the meat, makes this doner so special and wanted. 

Büyük bir hayranlıkla ustanın döneri kesmesini izlerken, Özgür seslendi sofradan. 15 dakikanın sonunda nihayet bizimkiler gelmişti. Porsiyonu 110 gram olduğuna göre, bizim sipariş verdiğimiz 1.5 porsiyon da 150-160 gram civarında olsa gerek. Daha azı kesmez, şimdiden uyarayım. Sürekli yenilenen lavaşı elimize alıp, güzel birer dürüm yaptık. Ben döneri çok beğendim. İncecik, oldukça sulu, fazla pişmemiş ve aşırı yağlı değildi. Tuzu da yerindeydi. Ancak Özgür, çok daha iyilerini yediğini söyledi.
Fotoğraftan da görebileceğiniz gibi, döneri yerken, bir yandan da uzun uzun düşünüyor üzerinde. Analizini yapıyor.

Finally, 15 minutes later, the doner arrived to the table. Luckily, we had ordered a 1.5 serving, as it was about the size of a regular doner elsewhere (approx. 150 grams). Just as seen from the picture, the doner was almost as thin as the lavash, extremely juicy and soft, with just the right amount of salt and pink color. 

Masaya gelmedi ama daha önce, arkadaşım Oğuz'dan (yenihayatıntadı.com) bildiğim için, ince kıyılmış beyaz soğan istedim. Sumakla servis edilen soğanı, dönerle karıştırıp, lavaşın arasında denedim. Dönerin tadını çok bastırdığı için, şahsen pek beğenmedim, ama tercih meselesi.
At Bayramoglu, they bring chopped white onions with sumach, for you to have with the doner. Personally, I think it spoils the flavor of the meat, but it's up to you to try. 

Tıpkı kebapçıda olduğu gibi, burada da sürekli yeni sıcak lavaşlar geliyordu sofraya. Tatlı niyetine, bal kaymaklı lavaş sunmalılar bence. Hayatımda yediğim en ince, en güzel lavaştı. Öyle ki, sırf lavaşı için bile geri gidebilirim.
The waiter just kept bringing warm lavash over and over. I'd happily have it with honey and cream as a dessert. 

Döner ve lavaş dışında, çorba ve pilav da bulunuyor ama önerim, hiç karnınızı onlarla doyurmamanız. Tatlı olarak da havuç dilimi baklava ve sütlaç varmış. Biz yemedik ama dönerin üstüne güzel olabilir.

Bir porsiyon döner 14TL. Meşrubatlar 2.5TL ve tatlılar da 5 ve 6TL.
Döner ve lavaşı çok beğenmekle birlikte, biraz daha sakin ve ufak bir ortamda, kutu ayran yerine, ev yapımı ayran servis eden bir yerde dönerin keyfini çıkartmayı tercih ederim. Yakında Kuzguncuk Metet Döner'i deneyeceğim. Bakalım o nasıl olacak.
Besides doner, they only serve soup and rice, which is not needed anyways. The desserts are baklava and rice pudding, but since we didn't have any, I won't be able to comment on those. The prices are normal, with one serving of doner for 14TL (including the salad and chips). 


Bayramoğlu Döner 

Adres: Cumhuriyet Cad. Seyfi Baba Sk. No: 2  Kavacık, Istanbul 

Tel: 0216 413 0045 


 
  

12 comments:

  1. Eskiden anadoluhisarında okuduğum için kavacıktaki bu mekanı bilmemek olmazdı :) yalnız en çok eşinizin bir yandan yiyip bir yandan döneri analiz etmesine gülümsedim, elinize, damağınıza ve zihninize sağlık yıldızcım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, Özgür daha görmedi o fotografı bile :)). Blog yazınca her yemek böyle geçiyor. Hatta bizle gelen arkadaslar da havaya girip hep beraber analizliyoruz :)).

      Delete
  2. İyi ki yemekten sonra okumuşum yazıyı yoksa mide kramplarıyla baş edecektim. Buranın adını bu aralar çok duyuyorum.Mutlaka uğrayıp, tatmak lazım. Bu arada Özgür'ün analizi harika:))afiyet şeker olsun.
    www.gezenyer.com sevgilerle..

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok sagol Pınarcım. Ben de sürekli Bayramoğlu doner diye hem internette hem arkadaslardan duyuyordum. Yeme içme blogu olunca bi de laf yiyorsun arkadaslardan gitmeyince :). Ortam icin diil ama lavası ve doneri icin kesin denemeli.

      Delete
  3. burada bizde döner yemiştik ailece.ben kalabalıktan hoşlanmadığım için bir daha gitmedik.
    ama tekrar okumak iyi geldi. yeniden denemek lazım.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ortamı gercekten de biraz sinir bozucu. Güzel bir yemek keyfi diye bir şey yok. Ama hafta ici fırsat bulabilirseniz o zaman daha boş olur diye düşünüyorum. Burası dışında Metet doner ve Etilerde Çardak da denenmedi gereken dönencelerden. Ortam olarak da daha güzel. Sevgiler

      Delete
  4. eskisi gibi gerçek et döner yapan yer bulmak çok zor, genellikle kıyma döner yapıyorlar, gerçek et dönerinde hem lezzetine doyum olmuyor hemde fiyatı haliyle daha tuzlu oluyor, ben de size avrupa yakasında bakırköy de abdülkadir lokantasını önereceğim, dönerinin yanında tirit adındaki kastamonu'ya ait yöresel yemeğide müthiş... mutlaka denemelisiniz :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Şimdi baktım ve istediğim tiridi de orada buldum. ne kadar zamandır arıyorum, çok teşekkürler :)). eşim kastamonu'lu olduğu için en kısa zamanda gideriz. süper tavsiye! vedat milor bir tek odun ateşinde pişmemesine laf etmiş dönerin, ama onun dışında süpermiş. ben zaten saçta pastırmalı ekmek, etli ekmek ve tiridi duyunca tav oldum. sevgiler

      Delete
  5. Bence kıyma döner değil de et döner klasmanında oldukça başarılı. Yani lavaşı ve patatesi eklersek bi kaç adım öne geçiyor sakin bi akşamda gidildiğinde. Çardak evin dibinde olduğundan belki alışkanlık ama o kadar lezzetli gelmiyor bana artık : )Beşiktaş çarşıda da güzel dönerciler var Kaymakçı Pando'nun karşısındaki de oldukça başarılı bence. Yanılmıyorsam Milor da gitmişti. Hatta abartayım, bir gün Mısır Çarşısı yok efendim Kapalı Çarşı turu yapmak istersen Zümrüt Büfe var Milor Beyciğim beğenmedi ama bence orasının da döneri güzel.(üstüne de yakınında harika bir dondurmalı irmik tatlıcısı var onu patlatırsın) Uzun yazdım dimi? Keseyim sesimi : )

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hayır aksine, bayıldım tavsiyelerine :). hep böyle uzun uzun yaz lütfen. dönerci olan kocam olduğu için döner mekanı konusunda biraz zayıfım. o anlamda bütün tavsiyeleri not ettim. daha dün kapalıçarşıdaydım :(. bir dahaki sefere için not ettim. döner dışında başka tavsiyelerin de varsa onları da almak isterim :). sevgiler yıldız

      Delete
  6. Replies
    1. çok teşekkürler. gerçekten de öyleydi. bugün de Kuzguncuk Metet döneri deneyeceğiz, bakalım o nasıl olacak. döneri daha bile güzel diye duydum. sevgiler

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...