Hayatımda doğru
düzgün yemek yapmamış olan ben, bir gün gaza gelip babaannem gibi mantı yapacağım
diye tutturmuştum ve Reyhan’ın yardımıyla mantı açmıştım. O kadar severim mantıyı.
Casita’nın ferayesi, Bodrum Mantı’nın “klasik” mantısı, Kayserili arkadaşım
İpek’in Kayseri mantısı ve bizim evde yaptığımız önce fırınlanan, sonra salçalı
sosta hazırlanan feraye, klasik mantı arası mantı... Defalarca yemişliğim var
hepsini. İşte bu yüzden Yeniköy’deki Emek Mantı Evi’ne bu güne kadar gitmediğim
için kızıyorum kendime. Neyse ki kocam duruma el atıp beni mantının harikalar
diyarına götürdü.
Turkish ravioli, or manti as it is called in
Turkish, is probably one of the best dishes in the Turkish cuisine. Depending
on the region, or the chefs imagination, it comes in different forms and with
various fillings. But the most common and well known is the boiled manti
stuffed with minced meat and served with tomato sauce, garlic, yoghurt and
butter. It requires hours of preparation and great expertise (i.e. if you want
it to be done the right way). As a huge fan of the dish, I blame myself for not
having gone to the famous manti restaurant in Yenikoy, Emek Manti, before.
Fortunately, my husband loves manti as much as I do and took me to the manti
wonderland last weekend.
For English, please scroll down until the Turkish text is finished.
……………………………………………………………………………………
1988 yılından
beri Yeniköy’de var olan Emek Mantı Evi yolun sahile ters tarafında yer aldığı
için manzarası olmayan, sade ve gösterişten uzak bir restoran. Pencerelerde
neon renkte dondurma, cheese cake, kahvaltı ve pizza yazsa da insanların asıl
gelme sebebi Emek’in mantısı. Menüde hayatımda duymadığım mantı çeşitleri var.
En ünlüleri klasik ve saray mantılarıymış. Ben klasik Kayseri mantısını seçtim, Özgür’se
Saray mantısını seçti. Kocam için “sadece” mantı biraz az gelmiş olmalı ki dayanamayıp
yanında yaprak sarması ve çoban salatası da istedi.
Siparişi
beklerken garsonumuz masaya erik turşusu ve siyah zeytin ezmeli zeytinyağı
getirdi. Daha sonra deve gibi litrelerce su içmem gerekeceğini bile bile
tabaktaki erik turşularının neredeyse tamamını bitirdim. Ayıp olmasın diye de
bir veya ikisini kocama ayırdım. Neyse ki Özgür de o sırada zeytinyağını
sıyırmakla meşguldü. Zeytin ezmesi ne kadar yakışmıştı zeytinyağına. Çok da
basit bir sunumdu.
Sarmayı ben biraz
kalın ve yumuşak buldum. Kuş üzümü de olduğu için tercihimden daha tatlı
olmuştu. Özgür ise bayıldı, tam istediği gibi hazırlanmıştı. Beğendiğim yönü
yaprakların çok ince sarılmış olmalarıydı. Makineyle hazırlanan sarmalardan
çoook uzaktı J.
Nar ekşisini sevmememe
rağmen o gün çoban salatasına çok yakıştırdım. Yoğun zeytinyağı ve az da
limonla karışınca normalde çok baskın olan tadı bastırılmış, onun yerine güzel
bir uyum yakalanmıştı. Salata çok büyük olmadığı için bir çırpıda bitirdik.
Henüz saatin
akşamüstü beş olmasına rağmen saray mantısı kalmadığı için mecburen Özgür de
klasik mantı istemek zorunda kaldı. Hangisinin en popüler olduğunu böylece
anlamış olduk J. Saray
mantısını bilmeyenler için, ki ben de onlardan biriyim J, saray mantısı kıyma ile doldurulmuş,
tereyağı ile kızartılmış, yine ufak ama klasik mantıya göre biraz daha uzun bir
mantı çeşididir.
Mantının tadının
iyi olacağını daha tadına bakmadan anladım. Küçük boyda, incecik bir hamurla hazırlanmış
mantılar; malzemeden kaçınılmamış, kıyması bol. Salça ve sarımsağı da yoğun
olduğu için tadı çok güzel olmuştu. Bir restoranın tabelasında görmüştüm; tek
rakibimiz anneniz diye. Babaanneminki kadar olmasa da bunu da çok beğendim.
Hamurun inceliği sayesinde de mideyi hiç rahatsız etmedi, normalde olduğu gibi,
mideye oturmadı.
Erzurum’da yiyip de bayıldığım kadayıf dolmasını içeride görmeme rağmen bu
seferlik tatlıyı pas geçip mantıyla yetinmeye karar verdik. Tatlı için
aklımızda başka bir yer vardı; Yeniköy’deki Mua Gelato. O kadar tok olmamıza
rağmen oranın dondurması için her zaman yerimiz var J.
Yeniköy’ü ve güzel sahilini son bir hatıra fotoğrafı çekerek arkamızda
bıraktık.
Emek’in klasik
mantısı 18TL, saray mantısı 19TL, diğer mantılarsa 22TL’ydi.
Emek Mantı Evi
Yeniköy Mh. Köybaşı Cd. 118, İstanbul
Tel: 0212 262 6981
Web: www.emekmanti.net
....................................................................................................................................
....................................................................................................................................
Founded in 1988, Emek Manti is one of the most well known Turkish ravioli houses in Istanbul. If you were to visit Kayseri, the most commonly associated city with manti, you would able to taste the best of this local dish. But, in case you don't have that chance, which applies to most of us as well, Emek Manti is a great "substitute". Since it is located on the other side of the road of the Bosphorus, the restaurant doesn't have a view. It's a simple and modestly decorated place. Don't be fooled by the neon signs on the windows. Emek is the place to eat manti, so don't waste your time with anything else.
While deciding what to order, the waiter brought some plum pickles and olive oil with olive paste to the table. Knowing that I'd have to drink water like a camel after eating the plum pickles, I still couldn't resist them and finished almost the entire plate. They were delicious and weirdly almost tasted like green olives. Meanwhile, Ozgur was busy dipping bread into the olive oil. The olive oil, olive paste was a simple yet tasty combination.
Two pages of the menu were reserved for the various kinds of manti. Some of them I hadn't even heard about before. The most famous two were classic and "saray", i.e. palace manti. I picked the classic and Ozgur the saray manti. Just to make the table look richer, we also ordered stuffed vine leaves and a salad.
I found the stuffed vine leaves a bit too big and soft. Also, because the rice was mixed with currants, the taste was a bit too sweet for me. Ozgur however, loved them. What I liked most was how thin the vine leaves had been wrapped; it shows how well prepared they were.
The salad, called coban salatasi in Turkish, is classic salad mostly eaten with kebab. It's simple and only contains cucumber, tomatoes, onion, and green peppers. I'm not a fan of pomegranate syrup, due to its sweet and dominant taste, but it worked perfect with this salad. Mixed with the high amount of olive oil and lemon juice, it only added a light yet characteristic flavor.
Despite the early hour, Emek had run out of Saray Manti, hence, Ozgur also had to order the classic version. At least we learned which manti was the most popular one :). Just for your info, the Saray Manti, contains minced meat, just like the classic manti, but is fried instead of being boiled. The size is also small but different in shape.
Just by looking at the manti, I could understand how good it was. Prepared in small sizes with the thinnest dough, the manti's were stuffed with minced meat. No stinginess at all... The tomato paste was thick and the garlic intense. Adding yoghurt, butter, dry mint, and sumach and the taste was complete. Afterwards it didn't hurt my stomach at all. I guess it was because of the thinnes of the dough.
Because we had already decided to eat ice cream at Mua Gelato, our favorite Italian ice cream place in Istanbul, we skipped the dessert. But if you are to go there, I'd suggest you try kadayif dolmasi, a a half baked, string shaped dough stuffed with walnuts and prepared with syrup. It's originally from Erzurum and not easy to find in Istanbul.
Having finished all the food we went for a long walk on the beatiful Bosphorus coast in Yenikoy.
The classic manti cost 18TL, the Saray manti 19TL, and the other manti's 22TL.
Yine çok güzel, yine hemen gitsek de yesek dedirten bir post :)
ReplyDeleteYine harika bir yorum, çok sağol Gizemcim :). Saray Mantısını denersen yorumunu isterim yine :)
DeleteBunlar hayatta her insanın bilmeye ihtiyacı olabilecek konular . Paylaştıklarınız umarım birinin işine yarar . Dell laptop yedek parca olarak sizi takip eder paylaşımlarınızın devamını bekleriz .
ReplyDeleteCok naziksiniz, tesekkur ederim. sizin icin de aynisini dilerim :).
Delete