Thursday, July 5, 2012

Canım Mantı Çekti...Emek Mantı / Turkish Ravioli... A Dish You Don't Want to Miss...at Emek Manti


Hayatımda doğru düzgün yemek yapmamış olan ben, bir gün gaza gelip babaannem gibi mantı yapacağım diye tutturmuştum ve Reyhan’ın yardımıyla mantı açmıştım. O kadar severim mantıyı. Casita’nın ferayesi, Bodrum Mantı’nın “klasik” mantısı, Kayserili arkadaşım İpek’in Kayseri mantısı ve bizim evde yaptığımız önce fırınlanan, sonra salçalı sosta hazırlanan feraye, klasik mantı arası mantı... Defalarca yemişliğim var hepsini. İşte bu yüzden Yeniköy’deki Emek Mantı Evi’ne bu güne kadar gitmediğim için kızıyorum kendime. Neyse ki kocam duruma el atıp beni mantının harikalar diyarına götürdü.    

Turkish ravioli, or manti as it is called in Turkish, is probably one of the best dishes in the Turkish cuisine. Depending on the region, or the chefs imagination, it comes in different forms and with various fillings. But the most common and well known is the boiled manti stuffed with minced meat and served with tomato sauce, garlic, yoghurt and butter. It requires hours of preparation and great expertise (i.e. if you want it to be done the right way). As a huge fan of the dish, I blame myself for not having gone to the famous manti restaurant in Yenikoy, Emek Manti, before. Fortunately, my husband loves manti as much as I do and took me to the manti wonderland last weekend. 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished.
……………………………………………………………………………………

1988 yılından beri Yeniköy’de var olan Emek Mantı Evi yolun sahile ters tarafında yer aldığı için manzarası olmayan, sade ve gösterişten uzak bir restoran. Pencerelerde neon renkte dondurma, cheese cake, kahvaltı ve pizza yazsa da insanların asıl gelme sebebi Emek’in mantısı. Menüde hayatımda duymadığım mantı çeşitleri var. En ünlüleri klasik ve saray mantılarıymış. Ben klasik Kayseri mantısını seçtim, Özgür’se Saray mantısını seçti. Kocam için “sadece” mantı biraz az gelmiş olmalı ki dayanamayıp yanında yaprak sarması ve çoban salatası da istedi. 
Siparişi beklerken garsonumuz masaya erik turşusu ve siyah zeytin ezmeli zeytinyağı getirdi. Daha sonra deve gibi litrelerce su içmem gerekeceğini bile bile tabaktaki erik turşularının neredeyse tamamını bitirdim. Ayıp olmasın diye de bir veya ikisini kocama ayırdım. Neyse ki Özgür de o sırada zeytinyağını sıyırmakla meşguldü. Zeytin ezmesi ne kadar yakışmıştı zeytinyağına. Çok da basit bir sunumdu.
Sarmayı ben biraz kalın ve yumuşak buldum. Kuş üzümü de olduğu için tercihimden daha tatlı olmuştu. Özgür ise bayıldı, tam istediği gibi hazırlanmıştı. Beğendiğim yönü yaprakların çok ince sarılmış olmalarıydı. Makineyle hazırlanan sarmalardan çoook uzaktı J.
Nar ekşisini sevmememe rağmen o gün çoban salatasına çok yakıştırdım. Yoğun zeytinyağı ve az da limonla karışınca normalde çok baskın olan tadı bastırılmış, onun yerine güzel bir uyum yakalanmıştı. Salata çok büyük olmadığı için bir çırpıda bitirdik.
Henüz saatin akşamüstü beş olmasına rağmen saray mantısı kalmadığı için mecburen Özgür de klasik mantı istemek zorunda kaldı. Hangisinin en popüler olduğunu böylece anlamış olduk J. Saray mantısını bilmeyenler için, ki ben de onlardan biriyim J, saray mantısı kıyma ile doldurulmuş, tereyağı ile kızartılmış, yine ufak ama klasik mantıya göre biraz daha uzun bir mantı çeşididir.  
Mantının tadının iyi olacağını daha tadına bakmadan anladım. Küçük boyda, incecik bir hamurla hazırlanmış mantılar; malzemeden kaçınılmamış, kıyması bol. Salça ve sarımsağı da yoğun olduğu için tadı çok güzel olmuştu. Bir restoranın tabelasında görmüştüm; tek rakibimiz anneniz diye. Babaanneminki kadar olmasa da bunu da çok beğendim. Hamurun inceliği sayesinde de mideyi hiç rahatsız etmedi, normalde olduğu gibi, mideye oturmadı.
Erzurum’da yiyip de bayıldığım kadayıf dolmasını içeride görmeme rağmen bu seferlik tatlıyı pas geçip mantıyla yetinmeye karar verdik. Tatlı için aklımızda başka bir yer vardı; Yeniköy’deki Mua Gelato. O kadar tok olmamıza rağmen oranın dondurması için her zaman yerimiz var J.
Yeniköy’ü ve güzel sahilini son bir hatıra fotoğrafı çekerek arkamızda bıraktık.

Emek’in klasik mantısı 18TL, saray mantısı 19TL, diğer mantılarsa 22TL’ydi.

Emek Mantı Evi

Yeniköy Mh. Köybaşı Cd. 118, İstanbul

Tel: 0212 262 6981

Web: www.emekmanti.net 

....................................................................................................................................
....................................................................................................................................

Founded in 1988, Emek Manti is one of the most well known Turkish ravioli houses in Istanbul. If you were to visit Kayseri, the most commonly associated city with manti, you would able to taste the best of this local dish. But, in case you don't have that chance, which applies to most of us as well, Emek Manti is a great "substitute". Since it is located on the other side of the road of the Bosphorus, the restaurant doesn't have a view. It's a simple and modestly decorated place. Don't be fooled by the neon signs on the windows. Emek is the place to eat manti, so don't waste your time with anything else.   
While deciding what to order, the waiter brought some plum pickles and olive oil with olive paste to the table. Knowing that I'd have to drink water like a camel after eating the plum pickles, I still couldn't resist them and finished almost the entire plate. They were delicious and weirdly almost tasted like green olives. Meanwhile, Ozgur was busy dipping bread into the olive oil. The olive oil, olive paste was a simple yet tasty combination.     
Two pages of the menu were reserved for the various kinds of manti. Some of them I hadn't even heard about before. The most famous two were classic and "saray", i.e. palace manti. I picked the classic and Ozgur the saray manti. Just to make the table look richer, we also ordered stuffed vine leaves and a salad.  

I found the stuffed vine leaves a bit too big and soft. Also, because the rice was mixed with currants, the taste was a bit too sweet for me. Ozgur however, loved them. What I liked most was how thin the vine leaves had been wrapped; it shows how well prepared they were. 
The salad, called coban salatasi in Turkish, is classic salad mostly eaten with kebab. It's simple and only contains cucumber, tomatoes, onion, and green peppers. I'm not a fan of pomegranate syrup, due to its sweet and dominant taste, but it worked perfect with this salad. Mixed with the high amount of olive oil and lemon juice, it only added a light yet characteristic flavor. 
Despite the early hour, Emek had run out of Saray Manti, hence, Ozgur also had to order the classic version. At least we learned which manti was the most popular one :). Just for your info, the Saray Manti, contains minced meat, just like the classic manti, but is fried instead of being boiled. The size is also small but different in shape. 
Just by looking at the manti, I could understand how good it was. Prepared in small sizes with the thinnest dough, the manti's were stuffed with minced meat. No stinginess at all... The tomato paste was thick and the garlic intense. Adding yoghurt, butter, dry mint, and sumach and the taste was complete. Afterwards it didn't hurt my stomach at all. I guess it was because of the thinnes of the dough.  
Because we had already decided to eat ice cream at Mua Gelato, our favorite Italian ice cream place in Istanbul, we skipped the dessert. But if you are to go there, I'd suggest you try kadayif dolmasi, a a half baked, string shaped dough stuffed with walnuts and prepared with syrup. It's originally from Erzurum and not easy to find in Istanbul. 
Having finished all the food we went for a long walk on the beatiful Bosphorus coast in Yenikoy.  

The classic manti cost 18TL, the Saray manti 19TL, and the other manti's 22TL. 

Emek Manti Evi

Yenikoy Mh. Koybasi Street 118, Istanbul

Phone: 0212 262 6981

Web: www.emekmanti.net 



4 comments:

  1. Yine çok güzel, yine hemen gitsek de yesek dedirten bir post :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Yine harika bir yorum, çok sağol Gizemcim :). Saray Mantısını denersen yorumunu isterim yine :)

      Delete
  2. Bunlar hayatta her insanın bilmeye ihtiyacı olabilecek konular . Paylaştıklarınız umarım birinin işine yarar . Dell laptop yedek parca olarak sizi takip eder paylaşımlarınızın devamını bekleriz .

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok naziksiniz, tesekkur ederim. sizin icin de aynisini dilerim :).

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...