Sunday, June 17, 2012

Anthony Bourdain'in Kızılkayalar Islak Burger Aşkı / Anthony Bourdain's Love for Wet Burgers at Kizilkayalar

No Reservations programının sunucusu ünlü şef Anthony Bourdain Kızılkayaları ziyaretinde şöyle demiş: "Türkler bu ıslak burger varken neden Mcdonald's a gider ki?" Bu soruyu bana bundan bir kaç ay önce sormuş olsalardı: "Şaka mı yapıyorsunuz, o yapış yapış yağlı hamburgeri mi yiyeceğim?" diye cevap verirdim. Oysa ki blog yazmaya başlayınca şu ünlü burgere bir şans vereyim deyip Özgür'le İstiklal'in yolunu tuttuk. Ve hayatımda bir ilki gerçekleştirerek üç hamburgeri (ki unutmayın, ben bir bayanım!) bir oturuşta yedim.

When No Reservation's host famous chef Anthony Bourdain visited Kizilkayalar, a famous burger bar in Istanbul, he asked the following: "Why on earth do Turks go to Mcdonald's when they have this?". If you had asked me the same question some time ago my answer would have been simple: "Are you kidding me? I'd never eat that sticky, oily, greacy food". But, as the devoted food blogger I am, I accepted my husband's proposal and headed towards Taksim and the famous corner shop. As it turned out, not only did I like it, but for the first time in my life did I manage to finish three burgers at once (considering I'm a girl, that's pretty awesome and scary :)).
For English, scroll down until the Turkish text is finished... 
..........................................................................................................................................

İstiklal ve Sıraselviler'in girişindeki ünlü büfe her zamanki gibi tıklım tıklımdı. Siparişini verip hamburgeri eline alan, ayakta yiyen, ya da küçük mekandaki sınırlı sayıda sandalyelerden birisini kaptığı gibi oturan insanlarla doluydu içerisi. Duvarda Anthony Bourdain'in ziyaret fotoğrafı...
Diğer büfelerde olduğu gibi burada da dürüm, tost, döner, vs. standart yiyecekleri bulmak mümkün ama insanlar asıl ıslak burger için gelir. Islak burgerin ne olduğunu bilmeyenler için, Uludağ sözlükte yer alan açıklamayı çok beğendim. Normal hamburgere göre, daha soslu, daha küçük, daha ucuz ve daha lezzetli olarak tanımlanıyor. Ona ilaveten, ekmeği buharda tutularak yumuşatılıyor ve sosunda inanılmaz sarımsak var. İçki sonrası harika bir koku dengeleyici olduğu söyleniyor :).
Kızılkayalar ayranını kendisi yapıyor. Zaten ya öyle ya da Eker'in cam şişe ayranından olmalı bence. Tuzu az, kıvamıysa orta; tam istediğim gibi. Hamburger çok baharatlı ve soslu olduğu için ayranla içmenizi öneririm.
Islak burgere gelince... Ekmek ve et sanki bir olmuş. Sos da ikisini birleştiren tutkal. Bir lokmada bitiyor, tıpkı çerez yermiş gibi. Çok sofistike bir damağa sahip olmadığım için ağza gelen tatları ne yazık ki tarif edemeyeceğim. Sadece sonrasında yerleşen sarımsak kokusunu hatırlıyorum :). Ama inanılmaz lezzetliydi.
Bir tavsiye, tabağınıza sahip çıkın. Ben fotoğraf çekerken daha yarısı yenmiş hamburgerim bir anda çöp olmuş. O yarım parça için tekrar gideceğim. Neyse ki o kadar ucuz ki hemen ikincisini istedim :).
Henüz denemediyseniz hiç değilse Beyoğlu'na yolunuz düştüğünde tadımlık da olsa bir tane hızlıca atın ağzınıza. Tabi sarımsağı unutmayın :).

Islak burgerin tanesi 2.25TL.


Kızılkayalar Hamburger

Sıraselviler Cad. No: 6 Taksim

www.kizilkayalar.com.tr


......................................................................................................................................

The famous kiosk like corner "restaurant" in Taksim, was as always stuffed with customers. Looking from outside the popcorn-esque machine with melting burgers inside and water bottles on the top doesn't look welcoming at all. But seeing Anthony Bourdain's clipping on the wall tells you this is not any ordinary place. 
Just like any other "bufe" as they call these kind of places in Turkey, Kizilkayalar serves doner, toast sandwhices, and wraps as well but what people actually come here for, is the "islak" burger, i.e. wet burger. 
Food Republic quoted it as: "fluffy patties from heaven, the best buck-fifty you'll ever spend or the drunk man's comrade." These burgers, or what ever you call them, are smaller, spicier, cheaper, tastier and have more sauce than regular ones. The meat, i.e. doner beef, is doused in an oily, tomato, spicy garlic sauce, steamed and finally toasted on a panini press. The fluffiness of the bread comes from that steaming process. The burger is said to be perfect for hangover :). 
Kizilkayalar does its own ayran, i.e. the Turkish quivalent of a lassi, yoghurt, water and salt mix. It's the perfect drink for a wet burger in the sense that it balances the spicy and garlic dominated sauce.  

As for the burger, it's heavenly. It's almost as if the bread and meat have become one, with the sauce serving as a glue. Unfortunately, due to the lack of a sophisticated palate, I'm not able to describe the tastes that came to my mouth so you'll have to be contented with the heavenly explanation :). 

One advice, make sure you keep an eye on your plate. While I was taking pictures my half eaten burger had become trash :(. Luckily, it's so cheap I immediately got a second one. 

Make sure you put Kizilkayalar on your list of things to do. This is an experience in itself. 

As for the price, the wet burger cost 2.25TL. That's less than $2! 

 

Kizilkayalar Hamburger

Siraselviler Street No: 6 Taksim

www.kizilkayalar.com.tr

 




8 comments:

  1. Bende cok cok tesekkür ederim tatli yorumun icin :) Cok sevindirdiniz beni :) Bende hemen takibe aldim!
    Cok lezzetli bir hamburgere benziyor, tam bizim damak zevkimize göre. Keske gecen sene istanbuldayken bilseydim bu hamburgerin bu kadar lezziz oldugunu, cünkü kaldigim hotel taksim meydanina cok yakinda ve bu burgercinin yanindan hep geciyordum :)
    Benim vazgecilmezim Ramiz Köftecisi, oradaki köftenin tadi bir bambaska :)

    Almanyada sevgiler
    Seda

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ramiz köfte meşhurdur zaten ama şimdi bir kaç tane daha az bilinen yerler bakacağız... onları da paylaşırım ayrıca :)
      bir dahaki sefere geldiğinde denersin artık :). ben teşekkür ederim :)

      türkiyeden sevgiler... :)

      Delete
  2. ühühühhü bu saatte böyle bir yazıyı okumamalıydım. büyük hata:(((ben şimdi nereden bulucam ıslak hamburgeri, canım çekti valla:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. haha valla hiç üzülmedim canım. senin yüzünden bütün paramızı türkiye tatillerine harcamaya başladık, pek masraflı oldu :).

      Delete
  3. tıpa tıp aynı şeyi yaşadığımız için en çok bu yazınızı sevdim. Bourdain'in o programındaki diğer yerleri de ziyaret edicem umarım karşılaşırızz:)

    ReplyDelete
    Replies
    1. umarım, isterim ben de :) eşim de ben de AB hastasıyız, programlarını izliyoruz. sevindim yazıyı beğenmene, çok sağol :)

      Delete
  4. Wet burgers? I like the sound of wet burgers, especially when they come in steamed buns full of burger juice. Sigh. Heaven. Sounds like the best sort of street food.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe, I had a feeling you would like it :)... it is the best type of street food... looks scary for people who don't know about it but rewards those who are brave enough to try :))

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...