Wednesday, March 21, 2012

Tatlı Kaçamakların Tek Adresi... Bebek

Bebek deyince bir çok insanın aklına gelen ilk şey bu günlerde Bebek Lucca oluyor. Ve bunun gibi lüks arabalar :)...
Ama bir zamanlar öyle değildi. Bir zamanlar Bebek'i Bebek yapan 4 şey vardı: Bebek Kahvesi, Abbas Waffle, Bebek Mini Dondurmacısı ve Bebek Badem Ezmesi. Bu 4'ün 3'ü de tesadüf müdür bilemiyorum, tatlı satıyor.

Son günlerde Bebek pek bir popüler. Lucca'sı yanısıra, Midpoint, Kitchenette, House Cafe, yeni açılan Fink, vb. bir çok mekana ev sahipliği yapar oldu. Ama Bebek'in korumayı başardığı bir özelliği varsa, o da güzel ve farklı tatlıları sunuyor olması.      

Yıllarca Bebek'te oturmuş bir kişi olarak orada bulunmasından mutluluk duyduğum 3 mekanı size aşağıda anlatıyor olacağım. İşte Bebek'in tatlı üçlüsü...
Bebek Badem Ezmesi

Bebek'in önünden geçen tur teknelerinde megafonla konuşan rehberden çıkan ilk cümle şu şekilde oluyor: "Burası ünlü Bebek koyu. 1904 yılında kurulan, yerli yabancı bir çok kişinin favorisi olan, Meşhur Bebek Badem Ezmesi'nin bulunduğu semt'tir". Nitekim badem ezmesi deyince Bebek, Bebek deyince Badem Ezmesi geliyor akla. 

Tek bir şey yap ama onu en iyi şekilde yap'ın en güzel örneğidir burası. Yıllardır lezzeti hiç değişmeyen, katkısız ve el yapımı olan badem ezmeleri dükkanda bulabileceğiniz satılık neredeyse tek şey. 

1976 yılında düzenlenen dekorasyon neredeyse hiç değişmemiş. Kavanozlar bile o günkü yerinde duruyormuş. Bir şey varsa o da vitrindeki güzel opalin şekerliklerin yanına eklenen badem rengindeki maskot. Güneşli bir havada giderseniz onu vitrinde poz verirken görebilirsiniz. 

Badem ezmelerine gelince... 500, 750 ve 1000 gram şeklinde hazır kutulardan alabilirsiniz. Biz hep fıstık ezmesi ve badem ezmesi karışık kutuları tercih ettik, çok daha makbule geçiyor. 750 gram olan kutu 115TL. Biraz tuzlu ama ne derler bilirsiniz: "Ne kadar tuzlu o kadar lezzetli" :). 
Genelde bir kutu almaya gittiğinizde ahşap tezgahın kapağını açıp size de mutlaka içinden bir tane badem ezmesi ikram ederler ama olur da unuturlarsa diye siz hatırlatmayı ihmal etmeyin. 

Bebek Baylan 

Bizim yaş grubumuz bilmeyebilir ama annemler için bir zamanların en eşsiz ve leziz tatlısı olan Kup Griye neredeyse Baylan adı kadar meşhurdur. 
1995 yılında İsveç'ten geldiğimizde annem ve babam beni ve kardeşimi Kadıköy'deki Baylan'a götürmüştü. Hiç abartısız her masada bir Kup Griye görmüştük. Daha baktığında ağzını sulandıran bu tatlı kalbi zayıf olanlara göre değil. 

Geçmişi 1954 yılına dayanan ve yarım asırdır tarifi neredeyse hiç değişmeyen Kup Griye vanilyalı ve karamelli dondurmanın krem şanti, balbadem ve karamel sosuyla yapılan karışımıdır. Tam bir şeker bombası ama ister nostalji olsun ister inanılmaz bir tatlı krizinde olun bu tatlı kesinlikle denemeye değer. 

Kup Griye'yi kaldıramam ama Baylan da çok güzel görünüyor, sokakta oturduğum yerden Bebek'te geleni geçeni izleyebiliyorum diyorsanız bir diğer klasik olan Adisababa veya Rokoko deneyebilirsiniz. İkisini de denememiş olmakla birlikte dönen vitrinde sergilenen halleriyle oldukça lezzetli görünüyorlar. 

Vaktiniz olur veya yolunuz düşerse Kadıköy şubesini görmenizi mutlaka öneririm. Kendinizi zaman tünelinden geçmiş gibi hissedeceğinize emin olabilirsiniz. 

Bebek Laduree

Türklerin badem ezmesi varsa Fransızların da badem tatlısı Macaron'u var. Dışı kıtır, içi yumuşak küçük yuvarlak Macaron'lar birbirinden farklı renkleriyle ilk bakışta bir Barbie evindeki oyuncaklara benziyor. Ama öyle bir tadı var ki, tatlıya pek düşkün olmayan Özgür'ü bile yoldan çıkartıyor. 

Paris'ten taze taze gelen Macaron'ları İstanbul'da Bebek ve İstinyepark şubelerinde bulmanız mümkün. 

Paris Champs Elysees'deki dükkanı ile kıyaslandığında oldukça ufak olan Bebek Laduree maalesef sadece satış yapıyor. İstinyepark mağazasında ise az da olsa bir kaç masa var, Makaron'larınızı götürürken bir yandan kahvenizi de yudumlayabilirsiniz. 
Benim favorilerim kesinlikle fıstıklı, çikolatalı ve limonlu. Ama bir yere hediye götürecekseniz farklı renklerde Makaron'ları seçmeniz görüntü açısından çok daha sükse yapacaktır. Müzik kutulu seçeneğin 7'den 70'e herkesi çok mutlu edeceğini söz veririm. Almasanız bile ona bakmayı ihmal etmeyin. 
Bir arkadaşınıza çaya gidecekseniz de 40TL olan 8'li kutuları tercih edebilirsiniz. Hem ikinize de yeter, hem siz gittikten sonra arkadaşınıza... 
Son olarak çok sevdiğiniz birisine Laduree'den bir hediye sepeti de gönderebilirsiniz. İçine Makaron yanısıra kokulu mum, reçel ve şekerler de koydunuz mu herkesi hayran bırakacak bir hediyeniz olur.   


1 comment:

  1. Tadi hic unutulmayan lezzetler tipki guzel anilar gibidir. Bunu herkesle paylasmak istersin. Baylan'da Kup Griye'den aldigim ilk kasikta kendimi 80'lerin basinda Kadikoyde buluveririm aniden..

    ReplyDelete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...