Tuesday, March 19, 2013

P.F. Chang's...Etiler'in Amerika'lı Çinlisi / P.F. Chang's...The American Chinese in Etiler

Arizona'da kurulan ve dünyada 225'ten fazla şubesi bulunan P.F. Chang's'i, NY'da iki yıl geçirmeme rağmen hiç duymadığımı itiraf ediyorum. Ne zaman ki Etiler Nispetiye'ye, o görkemli iki atıyla boy göstermeye başlıyor, o zaman aslında ne kadar popüler olduğunu öğreniyorum.
P.F. Chang's, Kasım 2012'de kapılarını açtığı günden bu yana, tıklım tıklım. Devasa bir mekana sahip olduğunu düşünürseniz, bu oldukça iyi bir başarı. Farklı ve zengin sosları, mekanın dekorasyonu ve havası, P.F. Chang's'i bu kadar popüler yapan özelliklerin başında geliyor. 

With more than 225 branches around the world, American based Chinese P.F. Chang's is finally in Istanbul. Considering the lack of Chinese restaurants we have in Turkey, it comes as no surprise that P.F. Chang's is fully packed every day since the first day it opened in November, 2012. P.F. Chang's is located in Etiler, on Nispetiye street, and has managed to show a great presence, much thanks to its gigantic horse statues in front of the restaurant. 
................................................................................................................................
Bu yazıyı yazarken, P.F. Chang's'i ikinci ziyaret edişimiz. Günlerden Cuma, akşam 9:00. İçerisi ağzına kadar dolu. Barın etrafında toplanmış her tipten insan var. Topuklu ayakkabıları ve Chanel çantalarıyla geleni de, Converse ayakkabı, çantaya bile ihtiyaç duymayanı da var. Bir önceki gelişimizde, günlerden Pazar olduğu için farklı bir kalabalık vardı; daha çok çocuklu aileler. Şimdi ise, P.F. Chang's İstanbul'un en popüler ve trendy mekanı gibi görünüyor. 
It's our second visit to P.F. Chang's. Our first visit is on a Sunday afternoon and the place is occupied with kids and their parents. This time, it's a Friday evening and suddenly P.F. Chang's is a totally different place, with trendy women wearing high heels and Chanel bags. 

Rezervasyonumuz olduğu halde 20 dakika bekledikten sonra kendimizi hatırlatıyoruz. Meğer bizi unutmuşlar. Çok özür dileyince ve bizi güzel bir dört kişilik masaya oturtunca affediyoruz. Bu arada, 15-20 dakika barda beklerim derseniz rezervasyonsuz gitmek de mümkün. 
While waiting to get seated, we order a drink at the bar. It's possible to eat at the bar as well. Especially, if you're only two and don't have a reservation.  

Masada hazır soslar bekliyor. Şişedekiler, pirinç sirkesi, soya sosu ve acılı ekşili sos. Önlerindeki kaselerde ise, Çin hardalı ve hatırlayamadığım iki sos daha var. Yurt dışında da, Türkiye'de de aynı kural geçerli. Garson gelip, masadaki bu soslardan size bir karışım oluşturuyor. Acı, hardal ve soya. Gel de sevme. 
Some sauces awaits at the table. There are three kinds of gooey sauces in little bowls, one of which is mustard. The big glass bottle ones are vinegar, soy, and spicy and sour. Your waiter will mix up a special sauce, depending on your preference. I love it.  

P.F. Chang's'in en popüler yemeği, başlangıçlardan dynamite shrimp (28TL). Panelenmiş karidesler, acılı baharatlı mayonezli bir sos ile harmanlanıp hazırlanıyor. Kokteyl bardağında servis edilen bu lezzeti, her masada görüyoruz. Mutlaka söylemelisiniz. 
The most popular dish at P.F. Chang's is dynamite shrimp (28TL), i.e. tempura style fried shrimp prepared in a spicy mayo sauce. It seems like every table has ordered it. It's my favorite too.  

Başlangıçlar çok cazip görününce, salt&pepper calamari (28TL) ve Sichuan style asparagus (22TL) da istemeye karar veriyoruz. Yeşil soğan ile harmanlanan ince kalamar şeritleri, altında çıtır pirinç çubukları ve yanında tuz, karabiber karışımı ve özel bir chili bean dip sosu ile servis ediliyor. Yemekte adı geçen tuz karabiber karışımını anlamıyorum. Kalamarı önce sosa, sonra da tuz karabiber karışımına batırınca aşırı derecede tuzlu oluyor. Bu başlangıcı tavsiye eden arkadaşıma sorduğumda, evet ben de tuz karabiber karışımına batırmıyorum yemeği diyor. Peki o zaman neden var? Kalamar, kızartma olmasına rağmen hafif. 
When a friend recommends it, we order salt&pepper calamari (28TL) and Sichuan style asparagus (22TL) just to get some veggies in the system as well. Thin slices of fried calamari with green onions is served with crispy rice sticks, salt&pepper mix, and a special chili bean sauce. Everything else is good but I don't get the salt&pepper mix. 

Sichuan usulü kuşkonmazı çok seviyorum. Sichuan biberi, kendine has aromasıyla, güzel bir acı katmayı başarmış yemeğe. Soğan ve sarımsak da eklenerek wok'ta hazırlanmış.
The Sichuan style asparagus is delicious. Prepared with Sichuan pepper, onions, and garlic, it has the unique Sichuan spicy flavor that works great with the asparagus.  

Bu kadar başlangıç olunca, ana yemek olarak, paylaşmak üzere sadece bir çeşit söylüyoruz. P.F. Chang's'in merkezi Çin olsa da Amerikanize edilmiş bir konsepte sahip. Bu nedenle porsiyonlar da büyük. O anlamda, bir ana yemeği paylaşmak, gayet normal. Daha hafif olsun diye panelenmiş bir yemekten ziyade wok'ta pişirilmiş olan Kung Pao Chicken (34TL) seçiyoruz. Çin'in Sichuan ve Hunan bölgelerine özel bir yemeği olan Kung Pao Chicken, genellikle soya, Sichuan biberi ve sarımsağı içeren özel bir sos, pul biber, taze soğan ve vazgeçilmez olan yer fıstıkları ile wok'ta hazırlanarak servis ediliyor. Yanında tercihe göre sade veya kepekli pirinç geliyor. Hafif diye istiyoruz, ama sosuyla ve yağıyla biraz ağır buluyorum. 
After the many starters, we decide to share a main course. Because I don't want anything fried, our waiter recommends the Kung Pao Chicken (34TL). It's prepared with a special P.F. sauce (probably including soy, Sichuan pepper, and garlic), chili pepper, onion, and the must have peanuts. Despite being wok fried, it's not light at all.  

Yemekler çok aromalı, soslu ve acılı olunca şarap değil, bira tercih ediyoruz. Leffe gibi daha renkli markaları, hatta Çin biraları, görmeyi istesek de listedekiler de idare ediyor. Özgür, Efes Unfiltered (11TL) tercih ederken ben de çok sıkıcı bir bira sever olduğum için Corona (14TL) söylüyorum. Karnımızı çok doyurunca tatlıyı atlıyoruz ama bir daha ki sefere banana spring rolls'u denemek isterim.
When the food is this spicy and aromatic, we prefer beer to wine. I'd have liked to see more varieties of beer but we satisfy with the ones available. Ozgur orders Efes Unfiltered (11TL) and I go with the more classic Corona (14TL). We skip the dessert for now, but hope to try the banana spring rolls the next time. 

Dış Bahçe / Terrace
P.F. Chang's'i en çok havası için seviyorum. Dekorasyon güzel, servis iyi, ortam renkli ve yemek çeşitliliği fazla. Özellikle kalabalık bir grup gitmek için ideal bir mekan. Yemeklerini fena bulmamakla birlikte, biraz fazla ağır ve soslu buluyorum. Evet biliyorum, P.F. Chang's'in başarı nedenlerinden bir tanesi sosları ama bana göre o kadar fazla ki, yemeği anlayamıyorum. Ancak, bu benim yorumum. Denemeye, hatta tekrar gitmeye değer bir yer olduğunu da düşünüyorum.
What I like most about P.F. Chang's, is the atmosphere. The restaurant is tastefully decorated, the re is a good crowd of people, and the food varieties are many. What I don't like is that the food is too gravy and too heavy. But I guess that's exactly why so many people does like the food. That I leave up to you to decide. It's definitely worth a visit. 

P.F. Chang's Etiler 

Adres: Nispetiye Caddesi No: 94 (Eski Teknosa) Etiler - Beşiktaş, Istanbul 

Tel: 0212 358 2526

Web: www.pfchangs.com.tr



6 comments:

  1. Tam bana göreymiş, ben böyle sosları çok seviyorum :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe genelde herkes cok seviyor boyle soslu :). Bi ben biraz kilim sanirim :). Bi de artik o kadar yemek tadinca ve yazinca mecburen biraz daha sossuz ve yagsiz versiyonlara gitmeye calisiyorum :))

      Delete
  2. benimde gitmek istedigim ama bir turlu gidemedigim yerlerden. Karidesler cok leziz gorunuyor ama acaba limonata'nin citir karidesleri kadar guzelmi Yildizcim merak ettim bak:)) ya sen hep bole gez ye ic biz de senden ogrenelim ne guzel :))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Limonatanin citir karideslerini hic yemedim. Valla cok merak ettim simdi sen oyle yazinca :). Ortakoy Zuma da bu tarz bir karides yapiyor ve favorim o ama bu da cok lezzetli. Kesin denemelisin bence. Boyle yemeye devam edersem yakinda diyet bloguna donusecek ama blog bu gidisle :)))

      Delete
  3. yıldızcum, bu yazını okumaya fırsat bulamadan gittim. suanda ordan geldim ve hemen bunu okumak istedim. işete benim yorumum. . yemeklere bayıldım tıka basa şiştim. benim damak zevkime cok uygundu. dediğin gibi dynamıte shrimple basladık herkes onu tavsiye etmişti zaten. superdi. sarımsaklı ve yoğun bir sosu var ama cok hos. esranın dedi limonatadaki cıtır karidesle yarısır. ama iki farklı lezzet. tamamen farklı tatlar..salt and papper calamarları cok sevdim ben ama masadaki diğer 3 kişi fena bulmadı . tum o tabagı nerdeyse ben yedim:) bilmem ne bread diye gecen bir baslangıc daha vardı tavuklu wrap gibi doyurucu bişey o yuzden bence baslıangıcta gerek yok. ama güzeldi . ozellikle sosusyla. karidesli buharda dumpling istedik o da guzeldi. 2 ana yemek soyledik 4 kişiye. ve onlar bile fazla geldi .( onden 3 dynamite ve birsuru baslangıc yedik cunku) biri portakallı karides. cok güzeldi. ama aynı yemekte 2 karides luzumsuz, cok lezzetliydi ayrı. bir de mongolian beef onunda eti cok güzeldi tavsiye ederim. bunlar de benim yorumlarım:))) tam ustune sıcagı sıcağına:))

    ReplyDelete
    Replies
    1. Aysuncum, favori bloggerim olarak bu uzun ve detayli yorumun icin tesekkur ederim :)). O kadar yemegi nerenize sigdirdiniz :). Porsiyonlarin kocaman oldugunu dusununce daha da sasirdim :). Karidesli buhar dumplingi merak ettim, kesin deneyecegim. Tavuklu wrap, marula sarili olan mi? Eger oysa onu denemistik fena diildi. Dynamite shrimpi harika tarif etmissin (benden cok daha iyi :)), bir gun seni kesin misafir blogger olarak isterim blogumda.

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...