Tuesday, March 12, 2013

Adı Üstünde Metet Döner Kuzguncuk / The Hidden Doner Treasure... Metet Doner in Kuzguncuk

Bayramoğlu Döner'den sonra yine başka dönerci ile karşınızdayız. Güzel semt Kuzguncuk'ta yer alan Metet Döner, önce kulaktan kulağa, ardından televizyonda da gösterilmesiyle iyice ünleniyor, lezzet duraklarından biri haline geliyor. Kömür ateşinde pişen döneri, bu güne kadar yediğim en iyilerden. Lavaş ve diğer süsleri bir yana bırak, ben sadece dönere bakarım derseniz, bu şirin ve samimi mekanı en kısa zamanda ziyaret etmelisiniz.

Following our recent post on Bayramoglu Doner, this is another famous doner restaurant in Istanbul. Located in the beautiful neighbourhood Kuzguncuk, Metet Doner has gained fame mostly through word of mouth. The doner is prepared on charcoil, as opposed to many others that are cooked on electric fires, and is one of the best I've ever tasted. If you're not the kind of type who are effected by the side dishes and only in it for the meat, you have to visit Metet Doner. 
.......................................................................................................................................

Metet'e gittiğimizde, günlerden Cumartesi ve saat akşam 7 civarı. Dışarıda, "Közde Döner Kuzguncuk 553 33 33" yazan kırmızı bir levha asılı. Biraz Polonezköy'deki levhaları andırıyor. İçerisi henüz boş, sadece bir masada birileri oturuyor ama biz geldikten kısa süre sonra diğer masalar da doluyor. Hava güzel olsa, dışarıda oturacağız.
It's 7pm on a Saturday when we arrive at Metet Doner. It's empty inside but soon after we arrive, it fills up. There are a few tables outside but unfortunately it's still pretty chilly so we save that for another day.

Menüye bakmadan, 1.5'ar porsiyon döner sipariş veriyoruz. Yaklaşık 150-160 gram'a denk geliyor. Bayramoğlu Döner ile aynı miktarlarda porsiyonlar. Menüde Eker ayranı olduğunu duyunca seviniyor, hemen ondan sipariş veriyoruz. Ayran olacaksa ya Eker, ya da ev yapımı olmalı.
Without looking at the menu, we each order a 1.5 serving of doner. It comes to roughly 150-160 gram's of meat. The ayran (yoghurt, water and salt mix) is from the brand Eker, definitely the best of bottled ayran's. 

Döneri beklerken, turşu ve salata geliyor masaya. Salata oldukça sıradan ama beklerken iyi geliyor. Turşular ise harika. Özellikle domates şeklinde olan albiber turşusu enfes. Restoran sahibi Mehmet Bey, turşunun özel olarak İzmir Kemalpaşa'dan geldiğini söylüyor. Dönerin tadını etkileme pahasına bir kaç taneyi ağzımıza atıyoruz. Acısı aşırı değil, tam kıvamında.
While waiting for the doner, pickles and salad arrive to the table. The salad is pretty dull but the pickles are amazing. Especially the red ones. They look pretty much like cherry tomatoes but are in fact a type of pepper called albiber. They have just the right amount of hotness, neither too much nor too less. 

Döner gelmeden bir koşu ızgarayı incelemeye gidiyorum. Kömürler farklı görünüyor gözüme. Mehmet Bey'e sorunca kendisi açıklıyor. Kömürler özel olarak Malezya'dan geliyormuş. Yüksek ısılara dayanıklı, kül olmadan durabiliyor. Bu şekilde, direk alev olmadığı için kendi ısısıyla pişiriyor döneri.
I decide to take a quick look at the doner grill and notice that the charcoal looks different. The owner Mehmet tells us that they buy the coal from Malaysia. What is so special about it, is that it's resistant to high heat and hence is able to grill the doner with its heat rather than with its flames. 

Şişteki dönerin boyutu küçük. Birileri gelip gittikçe yenisini takıyorlar. Kimse yokken de ızgarayı kapatıyorlar. Döner, Balıkesir ve Çanakkale yöresinin etiyle hazırlanıyor. 10-15%'i kuzu kıvırcık, geri kalanı dana eti. 2 gün sosta bekletiliyor. Sos, soğan, domates, zeytinyağı ve süt gibi eti yumuşatıcı ürünlerden yapılıyor.
%10-15 of lamb is used in the doner spit. The rest is cow from the Balikesir and Canakkale region. The meat is kept in a special sauce for two days. Ingredients like onion, tomato, olive oil, and milk is used in the sauce to make the doner soft and tender.  

Çok fazla beklemeden, döner geliyor masaya. Bayramoğlu'ndaki dönere göre daha kalın kesilmiş. Tadı enfes. Adeta her bir parçası kocaman birer et parçası. O kadar doyurucu ve yoğun bir et. Sosun etkisi ortada; et sulu ve yumuşak. Neredeyse emilebilir kıvamda, öyle güzel tadı. Lavaş, yandaki dükkandan geliyor. Azıcık ucundan alıyorum ama soğuk olunca vazgeçiyorum. Zaten döner öyle güzel ki, kendi başına yetiyor. Dönerin altındaki kızarmış patatesleri de gereksiz buluyorum. Olmasa daha iyi. Mehmet Bey'e soruyoruz, kendi lavaşınızı yapacak mısınız diye, üst katı da satın alınca, ona da başlayacağız diye cevap veriyor.
In a short while, the doner arrives at the table. It's cut neither thin nor thick. The taste is amazing. Juicy and tender. The meat is very fulfilling, almost as if you're eating a steak. The lavash is bought from the store next doors. I make a wrap of the first piece but as it is cold, I leave it aside. The doner by itself is so delicious, I find no need in filling my stomach with anything else.

Döner dışında, iskender ve başka kebap çeşitleri de mevcut ama asıl meşhur olan döner. Tatlı olarak Kemalpaşa ve fırın sütlaç bulunuyor. Tatları güzel ama bir ekstraları yok. Bana sorarsanız döner yeterli. Hatta lavaş ve patatesi de bırakın, sadece döner ve turşuya yer ayırın.
In addition to doner, Metet also serves Iskender and other types of kebabs but people come for the doner. Kemalpasa (Kemal pasha) and firin sutlac (baked rice pudding) are available for dessert. Kemal pasha is a cheese based dessert, prepared by shaping dough into small balls, bake and then boil in syrup. It's similar to the Pakistani dessert gulab jamun.  

Mehmet Bey'iyle, şirin ve samimi dükkanıyla ve her şeyden önemlisi muhteşem lezzetteki döneriyle favorilerimiz arasında yerini alıyor Metet Döner. Ayran 2.5TL, tatlılar 5'er TL ve bir porsiyon döner 13TL.
The prices are normal. The ayran costs 2.5TL, the desserts 5TL each, and one serving of doner 13TL. We love Metet for its doner. 

Kastamonu'lu olan Özgür için bir sürpriz bekliyor onu dışarıda. Hemen Metet'in karşısında bir Kastamonu Pazarı bulunuyor. Pazar dendiğine bakmayın, daha çok market gibi. Burada, hayatımda gördüğüm en büyük ekmekle karşılaşıyorum. Fotoğrafını çekmeye değer. Siz ne dersiniz? :).
Just across Metet Doner, we see a market selling products from the Kastamonu region. The bread is the biggest one I've ever seen. It is for sure worth a picture, wouldn't you agree? :)). 

Metet Közde Döner 

Adres: İcadiye Caddesi, İnci Çayırlı Sok. No:2 Kuzguncuk / Üsküdar, Istanbul

Tel: 0216 553 33 33 

Web: www.kozdedoner.com






2 comments:

  1. Valla normalde döner sevdalısı biri değilimdir ama ikidir döner anlatıyorsun en sonunda koşarak gidicem birine bakalım :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Gizemcim inan ben de aynıyım ama baktım ki bir tane bile döner yazısı yazmamışım, bir şans tanımaya karar verdim. Bir bakmışım ki, dönercileri kovalıyorum :).

      Delete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...