Thursday, March 7, 2013

Damla Sakızı Çeker Canım...Mastihashop Caddebostan / Mastiha in All Forms at Mastihashop

Geçenlerde Caddebostan'da sinemaya gidiyorum. CKM'nin hemen köşesinde, yeşil tenteli hoş bir dükkan görüyorum. Adı Mastihashop. İçeri girdiğimde, damla sakızından yapılma lokum, reçel, likör ve kahve gibi gıdalar yanı sıra, sabunlar, vücut losyonları ve saç maskeleri gibi bakım ürünlerinin sergilendiğini görüyorum. Öğreniyorum ki, burası Sakız Adası Damla Sakızı Yetiştiriciler Birliği'nin resmi mağazası. Dünyada sadece Yunanistan'ın Sakız Adası'nda yetişen sakız ağaçlarından toplanan damla sakızı ile üretilen ürünler satılıyor burada. Dükkan değil, aynı zamanda da cafe burası. Cafe'de, damla sakızından yapılma kahveyi deneyebilirsiniz. 8 Mart Dünya Kadınlar Günü'nde resmi açılışını yapacak Mastihashop'u mutlaka ziyaret etmenizi ve tadı yanı sıra, şifa verici özelliğiyle tanınan damla sakızını ve içinde bulunduğu bütün ürünleri denemenizi tavsiye ederim.

I am walking on one of the side roads of Bagdat Street in Caddebostan, when I discover a lovely corner store with green window awnings. The store is called Mastihashop. I walk inside and see products ranging from chewing gums, jams, loukoums and all kinds of different foods to health and skin care products such as facial creams, toothpaste, and soaps. The owner tells me that Mastihashop is the official store of the Chios Mastiha Growers Association. The majority of the products inside contain mastiha, the natural and rare tree resin of the Schinos tree only found in Chios Island in Greece. The Istanbul store is the 11th store in the world. There is also a cafe inside where you can try out Turkish coffee with mastiha as well as other goodies. The official opening is tomorrow, on March 8, Women's Day. 
..................................................................................................................................

Caddebostan'daki mağaza ile birlikte dünyada 11 Mastihashop bulunuyor. Zaman içerisinde Türkiye'deki sayılarının franchise ile artması bekleniyor. Anneannelerimizin çok sevdiği ve bizim de sakızına fazlasıyla aşina olduğumuz damla sakızının ne denli çok alanda kullanılabildiğini hiç bilmiyordum.
Many of our grandparents are fans of mastiha and me myself am pretty familiar with the chewing gum, but I had no idea it can be used in so many different products and foods. 

Dükkan oldukça şık. Zevkle döşendiği belli. Dış cephenin iki yanındaki siyah beyaz desenin aynısı, Mastihashop'un torbalarında da kullanılıyor. Kapıda "Sakız Adası Damla Sakızı Birliği Resmi Mağazası" levhası asılı duruyor.
The store is tastefully decorated. The black and white pattern design on the exterior is also used on the Mastihashop bags. There is a glass signboard with the script "Official Shop of the Chios Mastiha Growers Association".  


İçerisi ağırlıklı olarak ahşap ve tuğla. Öyle bir düzenli duruyor ki her şey, ilk başta dokunmaya çekiniyor ve uzaktan bakıyorum ama sonra merakıma yenik düşüp ürünleri teker teker raflardan almaya başlıyorum.
The decor is made of light wood and tile bricks on the walls. It all feels a bit distant and neat in the beginning, so I settle with only looking but after a while I can't hold my curiosity and start checking out every single item. 


Sabunların sunumu çok güzel. Bir de gerçekten denenebiliyor olsa, ne güzel olurdu. Gerçi belki de öyledir. Açıkçası sormadım.
The soaps are beautifully displayed. It is my favorite decor of the store. 


18TL'lik damla sakızlı akide şekeri, hediye olarak büyüklerimize alınabilecek güzel bir seçenek. Denenmiş ve onaylanmıştır.
The rock candy with mastiha is a perfect gift. It costs 18TL and is probably one of the safer choices.  

Beni heyecanlandıran iki diğer seçenek, damla sakızlı helva ve kağıt helva oluyor. Boyutları küçük olduğu için denemelik birer tane alabilirsiniz.
I am particularly excited about the regular halva and the paper halva with mastiha. They are small in size and reasonably priced so you can easily buy both to try. 


Cafe bölümü çok samimi görünüyor. Adeta evimin bir odasında gibiyim. Ben gittiğimde henüz açılmadığı için menü yok ama bir bardak sakızlı Türk kahvesi ikram ediyorlar. Kek gibi, çay kahvenin yanında güzel gidebilecek atıştırmalıklar sunacaklarını söylüyorlar.
The cafe section looks very inviting. It almost feels as if you're sitting at home. It hasn't opened yet when I visit but they still offer me some mastiha flavored Turkish coffee, on the house. The owner tells me, they will be serving loaf cake and similar goodies to accompany the coffee.  

Kahvenin sunumuna bayılıyorum. Suyun içinde damla sakızı macunu ile birlikte geliyor kahve. Bunun için özel bir kaşık kullanılıyor. Eskiden kalma bir adetmiş. Anneme soruyorum ve o da hatırladığını söylüyor. Bayılıyorum ben bu adete. Amerikan serviste damla sakızı hakkında bilgiler mevcut; kahvemi yudumlarken bir yandan onu da okuyorum.
The coffee presentation is lovely. It is served with a glass of water, with mastiha paste inside. The paste, colors the water without dropping to the bottom, thanks to an interestingly designed spoon. The owner tells me it is an old tradition to serve the coffee this way. I love it. 

Büyüklerinizi mutlu edecek bir yol arıyorsanız, ya da sırf damla sakızının onlarca çeşit üründe nasıl kullanıldığını merak ediyorsanız, mutlaka Mastihashop'a uğrayın.



Mastihashop TR 

Adres: Beyaz Akasya Sokak, Caddebostan (CKM yanı), Istanbul

Tel: 0216 369 3200

Web: www.facebook.com/MastihashopTr









8 comments:

  1. inanamıyorum harika bir haber bu.
    ne kadar güzel önerilerin oluyor bayılıyorum blogunu takip etmeye.
    ilk fırsatta bu dükkana uğrayacağım kahve içerken de içimden sana tekrar teşekkür edeceğim.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkur ediyorum guzel cumleleriniz icin :). ben de mastihashop'u kesfettigimde cok mutlu olmustum. Kadinlar gununuz kutlu olsun! Sevgiler yildiz

      Delete
  2. Uğramaz mıyım! Hem caddebostanda hem de ben damlasakızı sevdalısyım, bir şeyin içinde damlasakızı varsa onu sevmemem pek mümkün değil gibi :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Hehe aynen katiliyorum sana Gizemcim. Anneannem tam bir damla sakizi sevdalisi, denemesi icin ne bulduysam aldim :). Dunya Kadinlar Gunun kutlu olsun! :)

      Delete
  3. ayy bayılırım damla sakızının her türlüsüne :) o şekerlerden hemen almak istedim tüm sevdiklerime :)) çok güzel bir paylaşım olmuş :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Cok tesekkurler :) akide sekerinden her gun bir tane mutlaka atiyorum agzima. tadi zaten guzel ama goruntusu de super. Kusursuz sekilde beyaz bir yastik gibi :)). Sevgiler, yildiz

      Delete
  4. harika bir yer olmalı.ben de bayılıyorum damla sakızına:)

    ReplyDelete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...