Friday, February 17, 2012

Changa mı müzedechanga mı? İşte soru bu..


Özgür Sabancı mezunu ve mezuniyetini Atlı Köşk'te yapmış olmasına rağmen müzedechanga'yı hiç denememişti. Bense hiç duymamıştım bile. Arkadaşlarımız bizi brunch için oraya götürdüklerinde nasıl bir cevher olduğunu gördük.


Mekanın kendisi zaten çok güzel. Yazın devasa bir terasta, muazzam bir deniz manzarası eşliğinde, kışınsa geniş ve ferah, tamamı ahşap mobilyalardan oluşan sade ve huzurlu bir mekanda kahvaltı keyfi.
Menüde mimoza görünce dayanamadım, NY'takileri hiç aratmadığını söyleyebilirim. Ama arkadaşlarımın denediği satsumayı kıskanmadım diyemeyeceğim. Aldığım bir fırt, kıskanmakta haklı olduğumu gösterdi. 
Çılbır'ın ne olduğunu bilmeyeniniz var mı? Ben bilmiyordum. Anlaşılan, anne babalarımızın memleketlerinde kahvaltıda yedikleri yoğurtlu kayısı kıvamındaki yumurtaya deniyormuş. Londra'da gittiğimiz, Changa'nın ortak olduğu Tapa Room'un menüsünde de çılbır var ve gördüğümüz kadarıyla en çok tercih edilen kahvaltı seçenekleri arasında. Memleketimizin çılbırı.. :) Hiç yemediyseniz, sırf onun için bile müzedechanga'ya gitmenizi öneririz. 

Kahvaltıda getirdikleri kızarmış Kastamonu ekmeği de işin kaymağı oldu. müzedechanga'dan başka böyle güzel ekmek veren bir Münferit'i bilirim. Onu da başka bir zamanda yazarız zaten. 

Tabi böyle okuyunca sadece yöresel lezzetler olduğunu düşünmeyin. Pancake, eggs benedict gibi yabancı yiyecekler de vardı menüde. Ama simit beyaz peynir, çılbır ve yanında bir satsuma içeceği varken başka bir şeye girişmeyin derim. 

müzedechanga'daki kahvaltı gerçekten çok lezzetli ve farklıydı. Brunchı Emirgan'da denedik, akşam yemeğini de eh hadi Taksim'deki Changa'ya ayıralım dedik. 

Sıraselviler'deki Changa meğerse 1999'dan beri açıkmış. İngiliz Chef Peter Gordon'un çoğunluğuna katkıda bulunduğu menü füzyon tipi yemeklerden oluşuyor ve sıklıkla değişiyor. Bloglarda okuduğum kadarıyla tortellini ve başka çeşit makarnalar da oluyormuş ama biz gittiğimizde ne yazik ki menü sebze ve etten ibaretti. 

Ne yediğimi bile hatırlayamadığıma göre çok da etkilenmiş olamam. 

Kokteyller içinse aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Sake ve salatalıktan oluşan içkim tam anlamıyla harikaydı. Çok kuvvetli olmuş olsa gerek ki 3 taneden sonra sarhoştum. Özgür'se oyunu sadelikten yana kullandı ve Sarafin füme blanc içti. Şarap menüsü çok zengin olmamakla birlikte kokteyl menüsündeki çeşitlilik ve lezzet bunu fazlasıyla telafi etti. 

Changa'nın dekorasyonunu beğendik. Parke zemin ve masalardaki beyaz örtüler sade ve huzurlu bir görüntü sağlarken metal aksamlı havalandırmalar ve özellikle üst kattan görebileceğiniz cam zeminli mutfak farklı bir hava yaratmış. 
Tabi bizim gibi üst kattaki küçük odaya tek başınıza bırakılırsanız ne görüntü ne servisten iş gelir. Çok kalabalık olacaksanız neyse ama 2-4 kişi iseniz ya alt katta ya da merdiven tarafındaki masalarda oturmayı isteyin. 

Fotoğraftaki çikolatalara gelince.. Özgür'le en büyük şikayetimiz restoranların tatlı menülerine truffle türü çikolata koymamaları olmuştur. Changa'nın menüsünde bu seçeneği görünce ne kadar sevindiğimizi anlatamam. Tabi çikolata tabağı gelene kadar.
Kendimi farklı lezzetleri denemekle, yeniliğe açık olmakla överim, ki Özgür de öyle, ama bu kadarı fazla. Münferit'te yeşil çaylı dondurma hiç yediniz mi bilmiyorum ama bu ondan da beter. Tabi onu sevdiyseniz bunu da tatmanızda fayda var :). 

Tonka, Tahin ve Bergamut yine bir derece yenilebilirken Isparta Gül ve Yasemin tam bir felaketti. Tavsiyemiz, bize uymayın, menüde çok cazip başka tatlılar vardı, onları deneyin. 

Hesap beklediğimiz gibi yüksekti. Mimolet, geçenlerde gittiğimiz Ca'd'Oro, Gina vb. mekanlar ile aşağı yukarı aynı fiyatlarda. Kişi başı 100TL'den aşağı çıkabilmek zor gibi. 

Mekanla ilgili aklımda en çok kalan bayanlar için kırmızı, erkekler içinse mavi neon ışıklı tuvaletler, korkunç truffle çikolataları ve tabi ki hakkını vermeliyim, inanılmaz lezzetli salatalıklı sake kokteyli. 

Sonuç olarak müzedechanga'daki brunch'ı ne kadar sevdiysek Changa'daki akşam yemeğini de o kadar sevmedik. Ama saklı bir mekan olmasındaki cazibe ve sürekli değişen menüsü nedeniyle bir şans daha vereceğiz. Şimdilik puanlarımız aşağıdaki gibidir. 
  
müzedechanga'da brunch puanlarımız: 
Genel 8
Lezzet 9
Servis ve ambiyans 7 


Changa'da akşam yemeği puanlarımız:
Genel 6
Yiyecek lezzeti 6 
İçecek lezzeti 8 
Servis ve ambiyans 5 

1 comment:

  1. Merhabalar,

    Oldukça yararlı bir blog. Acaba Gina için ne düşünüyorsunuz ? Yukarıda yaklaşık Gina fiyatında yazmışsınız ama blogda Gina'yı bulamadım.

    Teşekkürler

    ReplyDelete

Would love to hear what you think!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...