Monday, July 30, 2012

Lezzetin Mütevazi Durağı Fatih.../ The Humble Boy of Taste...Fatih

İstanbul'un bir lezzet durağı olacaksa orası da Fatih olmalı. Yöresel yemeklerin en güzellerini buradaki restoranlarda tadabilirsiniz. Hepsini bir kerede denemek mümkün olamayacağı için en sevdiklerimden başlayıp Reyhan'ın yardımıyla kendime küçük bir tur hazırladım.

If Istanbul were to choose its culinary neighbourhood, it would definitely be Fatih. Restaurants serving the best of local and traditional dishes are spread out in this culturally rich area known as the center of Istanbul. Because it's impossible to discover all on one day, I picked a few favorites and prepared a small tour for the day. 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished...
........................................................................................................................ 

Thursday, July 26, 2012

Ankaralı bir Çinli...Quick China / The Cool King of China...Quick China

Dünyanın neresine gidersem gideyim, bulmakta sıkıntı çekmeyeceğim iki mutfak İtalyan ve Çin. İtalyan restoranları ülkemizde de ağırlıkta ama nedense güzel Çin restoranı konusunda kıtlık yaşıyoruz. Chinese in Town ve Sushico var, doğru, ama onları daha çok fast food zincirleri olarak görüyorum. Dragon'u severim ama orası da hem pahalı hem de her dakika gidilecek bir yer değil. O yüzden Nişantaşı'ndaki Quick China'yı keşfettiğimizde ne kadar mutlu olduğumu anlatamam. Fiyat kalite paritesi oldukça başarılı, harika bir ambiyans ve inanılmaz zengin bir menü...öyle ki her hafta gitseniz bile yemeğinden sıkılmayacağınız bir yer. 


I just love Asian cuisines. Actually, so much that I would be more than willing to move just to get a chance to eat that type of food every day. Chinese, Japanese, Thai, Malay, etc. all of them. That's why it makes me so upset that we just have a handful of good Asian restaurants. And most of them are fusion and pretty expensive anyways. It was not until we discovered Quick China that I was able to satisfy this hunger of mine. 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished...
..................................................................................................................................

Saturday, July 21, 2012

Türkbükü'nde Ege Esintisi...Garo's / Bodrum Turkbuku's Latest Hit...Garo's

Türkbükü bir zamanlar şirin ve sakin bir koydu. Tek tük restoranlar, bir iki otel ve kalabalık olmayan kaldırımlar. Sonra Bebek'e ne olduysa buraya da oldu. Türkbükü inanılmaz popüler oldu; mekan üstüne mekan açıldı, insanlar adım atamaz hale geldi. Sırtlarda yazlığımız olmasına rağmen sahile inmemeye,  yazlarımı başka koylarda geçirmeye başladım. Ta ki bu sene babam bizi Türkbükü'nde yeni açılan bir restorana götürünceye dek...Bana Türkbükü'nü tekrar sevdiren o mekan Garo's.

If you have ever been to Bodrum, you must have heard about Turkbuku. This famous bay is a favorite to the wealthiest and most well known Turkish jet set. The drawback; restaurants, hotels, clubs, and shops on every square inch available. It was not until my dad took us to this newly opened restaurant, that I started going there again. The place that reminded me of why I loved Turkbuku so much...Garo's. 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished...
................................................................................................................................

Monday, July 16, 2012

Misssssss Pizza / An Italian in the Neighbourhood...Miss Pizza

İstanbul'da yeterince güzel pizzacı yok diye hep söylenirim. Güzel pizzacıdan kastım da hakiki İtalyan pizzacısı. Eskiden bir Papermoon'u bilirdik, o da öyle çat kapı gidilecek bir yer değil. Son zamanlarda bir kaç yeni yer duymaya başladım; Uppercrust ve Pizzamente gibi. Onları da en kısa zamanda ziyaret edip yorumlarımızı sizinle paylaşacağım. Bu arada, gerek fiyat gerek lezzet bakımından gerçekten çok başarılı bir restorandan bahsetmek istiyorum. Bir kısmınız orayı Tünel'deki yeriyle biliyor. Ama asıl yeri, yani ilk açıldığı mekan, Cihangir. Evet, karşınızda Cihangir'in Misss Pizza'sı.

I always complain that Turkey lacks good pizza restaurants. By good, I'm referring to pizza with thin and crispy crust, mozarella cheese, and flavors that take your breath away. There are of course, restaurants like Papermoon and PiPa, who both do an excellent job, but they are far more fancy and expensive than you'd want on any given Sunday. Lately, other restaurants like Uppercrust and Pizzamente, have started delivering affordable, good Italian pizzas, but I am yet to try them so can't comment on their taste at the moment. One pizza place that deserves applause both in terms of price and taste is Miss Pizza... 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished...
..............................................................................................................................

Thursday, July 12, 2012

Mavi Cennet...Cunda / The Blue Dream...Cunda Island

Sayfalara sığmayacak bir yazı ile karşınızdayım. Cunda...Bir zamanlar Alaçatı'da aldığım hazzı şimdi bana veren Cunda. Kapıların hala kilitlenmediği, sokaktan geçenlerin birbirine selam vermeden devam etmediği, hayatın huzur ve sakinlik içinde aktığı, cici mi cici bir ada burası. En güzel tavsiyelerle gittiğimiz iki günlük muhteşem tatilimizi, biraz çekinerek, sizinle paylaşıyorum.
The Mediterranean coast of Turkey is phenomenal. Most of you, like the majority of the Turkish tourists, are so busy visiting Bodrum, Antalya, and Cesme that you miss out on the real and hidden beauties. One of them is Cunda. A small island in Ayvalik, Cunda's first inhabitants were the Greeks. Hence the beautiful Greek houses. Still you can hear Greek (Romaic) being spoken in the narrow streets of Cunda. A fact that brings even more character to the place. A romantic and peaceful escape, with delicious food, historical sights, and amazing beaches... the perfect vacation. 
For English, please scroll down until the text is finished...
.............................................................................................................................

Monday, July 9, 2012

Nusr-Et "Halka Açıldı".../ Legendary Steakhouse Nusr-Et

Nusret Gökçe'yi ve Etiler'de ara sokakta açtığı Nusr-Et Steakhouse'u duymayan kalmamıştır. Ayşe Arman yazdı, Vedat Milor videosunu yayınladı, en son da Ferit Şahenk dayanamayıp %50 ortak oldu, Nusr-Et'i ara sokaktan caddeye taşıdı.İyi bir etobur olmamama rağmen New York'taki steakhouse'ları bile kıskandıracak kalitedeki etleri denemek üzere yeni açılan 270 kişilik dev restorana Cuma akşamı için yerimizi ayırttım.

Despite being only 30 years old, Nusret Gokce is already a legend. After working and learning about meat in Argentina and New York, he founded Nusr-Et Steakhouse, a soon to become the most popular steakhouse in Istanbul. Just a month ago, this small restaurant was replaced with a giant 270 seat place in Etiler on Nispetiye street. To be on the safe side, my husband made a reservation in advance, and on a hot Friday we met up after work to enjoy a feast that would drive any vegeterian crazy.
For English, please scroll down until the Turkish text is finished...
............................................................................................................................

Thursday, July 5, 2012

Canım Mantı Çekti...Emek Mantı / Turkish Ravioli... A Dish You Don't Want to Miss...at Emek Manti


Hayatımda doğru düzgün yemek yapmamış olan ben, bir gün gaza gelip babaannem gibi mantı yapacağım diye tutturmuştum ve Reyhan’ın yardımıyla mantı açmıştım. O kadar severim mantıyı. Casita’nın ferayesi, Bodrum Mantı’nın “klasik” mantısı, Kayserili arkadaşım İpek’in Kayseri mantısı ve bizim evde yaptığımız önce fırınlanan, sonra salçalı sosta hazırlanan feraye, klasik mantı arası mantı... Defalarca yemişliğim var hepsini. İşte bu yüzden Yeniköy’deki Emek Mantı Evi’ne bu güne kadar gitmediğim için kızıyorum kendime. Neyse ki kocam duruma el atıp beni mantının harikalar diyarına götürdü.    

Turkish ravioli, or manti as it is called in Turkish, is probably one of the best dishes in the Turkish cuisine. Depending on the region, or the chefs imagination, it comes in different forms and with various fillings. But the most common and well known is the boiled manti stuffed with minced meat and served with tomato sauce, garlic, yoghurt and butter. It requires hours of preparation and great expertise (i.e. if you want it to be done the right way). As a huge fan of the dish, I blame myself for not having gone to the famous manti restaurant in Yenikoy, Emek Manti, before. Fortunately, my husband loves manti as much as I do and took me to the manti wonderland last weekend. 
For English, please scroll down until the Turkish text is finished.
……………………………………………………………………………………

Sunday, July 1, 2012

İstanbul'da bir Adanalı...Adana Ocakbaşı / Kebap at its Best

Dışarısı kavruluyor ve ben ne yiyorum... kebap :). Arkadaşım Lale haftalardır Pangaltı'daki Adana Ocakbaşı 1978'i anlatıp duruyordu. Yıllar önce gitmiş, sıcağa aldırış etmeden hadi Yıldız seni götüreyim diye ısrar etti. Sonunda dayanamayıp şu meşhur yeri bir görelim diyerek, bir öğlen vakti metroyla Osmanbey'in yolunu tuttuk. Nasıl bulacağız diye düşünmemize gerek yokmuş, semtteki herkes biliyormuş meğer restoranı. Asma katıyla birlikte sadece 7-8 masadan oluşan Ocakbaşı bomboş. Lale'nin söylediğine göre akşamları tıklım tıklım oluyormuş. Yaz ve alakasız bir saat olması nedeniyle şanslıyız, mekan bize kalıyor. Restoranın salaş ve sadeliği beni mutlu ediyor, belli ki hava atmaya gerek yok, yemek kendi adına konuşuyor zaten.

It's crazy hot and humid outside and what am I stupid enough to be eating?...kebab :). A friend of mine had been talking about this restaurant, Adana Ocakbasi, for such a long time that I finally gave up and decided to ignore the weather and give it a try. Located in Pangalti, just nearby the Osmanbey subway station, this restaurant is so famous and well known you just need to ask anyone, and they will tell you where it is. Because we went on a weekday afternoon the 7-8 tables were all empty. I was told it normally gets really packed. I guess we were lucky :). The place is simple and almost shabby. I loved that. Let the food speak for itself!
For English, please scroll down until the Turkish text is finished... 
...................................................................................................................................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...