Thursday, April 26, 2012

Yenilenen yüzüyle Macro Kanyon / The new face of Macro Kanyon

Macrocenter'i her zaman çok sevmişimdir. Fiyatları diğer süpermarketlere göre yüksek olabilir ama başka yerlerde bulamayacağım yerli yabancı çeşitleri ve manav tazeliğinde sebze meyveyi burada bulurum daima. Bundan birkaç ay önce Kanyon Macro tadilata girince biraz sinirlendim; bundan daha güzel ne yapılabilir ki diye. Anlaşılan çok daha güzeli..

I've always loved Macrocenter. The prices are slightly above other supermarkets but you can always find local and foreign products sold nowhere else and the vegetables and fruits are as fresh as the ones at greengrocers. A couple of months ago, Macro in Kanyon closed for refurbishment; making me a bit mad since I thought: how much better can it get. Apparently much better..  
.......................................................................................................................

Sunday, April 22, 2012

İstanbul'luların kalbine taht kurmuş bir balıkçı.. Tarabya Kıyı / A fish restaurant we all so much love and cherish.. Kiyi in Tarabya

Son zamanlarda neden hep yeni yerler yazıyorsunuz, biraz da bildiğimiz daha önce gittiğimiz yerleri tanıtın diye yorumlar gelmeye başladı. Biz de sevgili kayınvadilemin doğumgünü bahanesiyle bir aile klasiği olan Kıyı'ya gitmeye karar verdik.
1964 yılında Tarabya'da açılan Kıyı'yı bir çok balık restoranı izlemiş olmasa da çok azı bu güzel ve seçkin mekanla yarışmayı başarmıştır. Hiç değişmeyen güler yüzlü ekibi ve birbirinden lezzetli taze meze ve balıklarla İstanbul'luların kalbine taht kurmuş bu restoranı ziyaret etmediyseniz şimdi tam sırasıdır.

Tarabya, a cute and quite neighborhood by the Bosphorus on the European side,  is home to one of the oldest and most loved fish restaurants, Kiyi. Opened in 1964, Kiyi has succeeded in maintaining the best quality of delicious mezze's and fishes, as well as the same friendly staff for over many years now. If you haven't had the chance to visit this wonderful restaurant, now the right time.
..........................................................................................................................

Wednesday, April 18, 2012

Bir zamanlar Kosinitza'da / Once upon a time in Kosinitza

Size çok sevdiğim bir yerden bahsetmek istiyorum.. 5 seneden uzun süredir açık olmasına rağmen çok az kişinin bildiği bir yer. Kuzguncuk'un ara sokaklarından birinde saklı ufacık bir balık restoranı. Ama herhangi bir balıkçı değil; Fransız'ından İspanyol'una, İtalyan'ından Türk'üne bir çok balık yemeği çeşidinin en ilginç şekillerde sunulduğu Kosinitza.
Today I want to talk about a place I so much like.. A restaurant that, despite having been open for more than 5 years, is still not known by many. A small fish restaurant hidden in one of the streets of Kuzguncuk on the Asian side. But not just any ordinary one; a fish restaurant serving the most interesting food from French to Spanish, Turkish to İtalian.. Kosinitza. 
..............................................................................................................................

Sunday, April 15, 2012

Karada bir Karabatak.. / A hidden unhidden cafe.. Karabatak Karakoy

Son zamanlarda Karaköy'den çıkmaz olduk. Her köşede yeni bir cafe, yeni bir galeri keşfediyoruz. Ama hiçbirisi bizi Türk Ortodoks Kilisesi'nin hemen yanı başındaki Karabatak kadar mutlu etmedi. Avusturyalı Julius Meinl'in kahvesi olarak açılan Karabatak saatlerce oturup güneşin tadını doyasıya çıkartabileceğiniz harika bir yer.

Karakoy has become mine and Ozgur's favorite area. No matter how much we force ourselves to try other places, we always end up in the narrow streets of Karakoy. Every corner welcomes you with a new cafe, galeri, or pop-up store. But none of the places we've seen so far made us as happy as the cafe next to the Turk Orthodox church.. Karabatak. Owned by the Austrian coffee chain Julius Meinl, Karabatak is the perfect spot to enjoy a long and sunny afternoon.     
...................................................................................................................................... 

Friday, April 13, 2012

Son zamanlarda adını çok duyduğum bir meyhane.. Cihangir Demeti / Just any other tavern.. Demeti in Cihangir

Enteresan ve sürpriz mekanlara ev sahipliği yapma konusundaki başarısından dolayı Cihangir'i çok severim. Daha önce de Datlı Maya hakkında yazmıştım; tarihi odun fırınında Türk lezzetleri diye. Geçen haftasonu da, son zamanlarda adını çok duyduğumuz Demeti meyhanesini deneme fırsatı bulduk. 
Birbirinden çok, görmeye alışkın olduğumuz meze çeşitleri sunan Demeti özellikle kalabalık bir grupsanız gitmek için eğlenceli bir yerdir. O arada bir de, kanımca, İstanbul'un en güzel şarap butiği La Cave'a da uğrama ve ev için güzel bir şarap alma bahaneniz de olmuş olur. 

I love Cihangir. Not only is it home to one of the oldest and, in my opinion, the best wine boutique, La Cave, but also does it host many interesting and nice restaurants. Datli Maya, which I wrote about in one of my earlier posts, is just one of them. Last weekend, we got the chance to try out Demeti, a tavern which has become rather popular lately. With its wide range of traditional mezze's and chilled out atmosphere, Demeti is especially a perfect place if you want an easy night out with a large group of friends. 
................................................................................................................................

Tuesday, April 10, 2012

Çılbır'ı müzedechanga'da denemeye ne dersiniz? .. Try out the dish of Sultans at muzedechanga in Emirgan

müzedechanga hakkında daha önce de yazmıştım, İstanbul'un en sevdiğim kahvaltı mekanlarından birisidir diye.O zaman yeterince fotoğraf çekmemiştim diyerek tekrar gitme ve hakkında yazma bahanesi de bulmuş oluyorum böylece.
müzedechanga Emirgan'da Sakıp Sabancı müzesinin içerisindeki restoran/cafe. Öğle veya akşam yemeği için gitmediğim için onlar hakkında yorum yapamayacağım ama kahvaltısının enfes olduğunu söyleyebilirim. Özellikle sıra dışı tatları denemek istiyorsanız müzedechanga bunun tam yeridir. 
 I wrote about muzedechanga in one of my earlier posts, stating how much I loved their breakfast. Unfortunately, or maybe fortunately :), I wasn't able to take many pictures at that point, hence an excuse to go back. 
muzedechanga is a restaurant/cafe inside the Sakip Sabanci museum in Emirgan. I don't know much about their lunch or dinner foods but I can ensure you that their breakfast is delicious. Especially, if you want to try out different tastes, muzedechanga is the perfect place for it. 
..................................................................................................................................

Saturday, April 7, 2012

Bebek Happily'de Herkes Mutlu.. Çocuklar bile.. / Even the Kids are Happy at Bebek Happily :)

4 çocuk annesi Ayşe Kucuroğlu'nun Bebek'te sahip olduğu Happily Ever After tıpkı ismi gibi çocuktan yetişkine, insandan hayvana herkesi mutlu eden, kapısı herkese açık olan bir mekan olarak öne çıkıyor. Fotoğraftaki pembeli minik de buraya bayılan onlarca çocuktan sadece birisi... Happily'nin Özgür ve benim favori kahvaltı noktalarımızdan birisi olduğunu söylememize gerek var mı bilmem?

Happily Ever After in Bebek, owned by 4 child mother Ayse Kucuroglu, is, just like its name, a place where everyone is happy.. A place where, whether child or grown up, human or animal, anyone feels at home. The lovely pink lady on the left is just one of many kids at Happily. The place is one of mine and Ozgur's favorite breakfast spots. 
.....................................................................................................................................................

Thursday, April 5, 2012

Istanbul'un en İyi Kokteylleri Taksim Münferit'te / Istanbul's Best Coctails at Taksim Munferit

Fransız sokağı yakınındaki Münferit gizli bir köşeye konumlanmış harika bir restoran. İstanbul'un en iyi kokteylleri burada yapılıyor.


Munferit, located close by the French street in Taksim, is a hidden corner restaurant with seatings all over the street. This is the place to drink the best coctails in town.
..........................................................................................................................................................

Tuesday, April 3, 2012

Doğum günü partisinden faydalı bilgiler.. / Some good stuff I learned at a party

Geçenlerde canım arkadaşım Poli kocasına sürpriz doğum günü partisi verdi. Kayserili oldukları için bizi bir ziyafetin beklediğini tahmin edebilirsiniz.

The other day my dear friend Poli organized a surprise b-day party for her husband. Since they come from Kayseri, a city famous for its amazing food, you can imagine what a treat was awaiting us.
..................................................................................................................................................................


Sunday, April 1, 2012

Karaköy'ün Yeni Delikanlısı Ops Cafe / Karakoy Continues to Grow with New Neighbor Ops Cafe

Bu aralar Özgür'le favori semtimiz Karaköy. Henüz keşfedilmemiş cazibeli mekanlarda, tıkış tıkış oturmadan, saatlerce sıra beklemeden, haftasonunun keyfini doyasıya çıkartabileceğiniz güzel saatler bekliyor sizi. Bir ay önce açılan Ops Cafe de onlardan birisi.

Nowadays Ozgur's and my favorite neighborhood is Karakoy. New and attractive cafes and breakfast spots that are yet to be discovered... That's such a luxury in Istanbul when most of the times you'll have to wait in line to get a table. Newly opened Ops Cafe is one of those lovely breakfast spots in Karakoy where you can enjoy a nice and peaceful morning. 
..................................................................................................................................................................
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...